Wpisy z tagiem: nutella

niedziela, 30 marca 2014

Puszysta i lekka babka czekoladowa z delikatnym aromatem i smakiem nutelli i orzechów laskowych.

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

 

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g nutelli ( ok. 3 duże łyżki)
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (opak.100 g obranych orzechów)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. Następnie dodać nutellę, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek, żółtka stopniowo dodawać do masy i dalej ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do dokładnie natłuszczonej i wysypanej tarta bułką foremki z kominem (24 cm).

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, a następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne  30 minut.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową. 

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi   



Przepis z książki D.Świątkowskiej "Moje wypieki i desery"

 

 

sobota, 17 sierpnia 2013

Pyszne połączenie śliwek i gorzkiej czekolady, świetne smarowidło do naleśników, placuszków, do przełożenia ciasta i do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika.

 

Czekośliwka czyli śliwkowa nutella

 

Składniki:

3 kg śliwek ( wypestkowanych)

750 g cukru

4 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią

200 g gorzkiej czekolady

60 g kakao

 

 

Wykonanie:

Śliwki wrzucić do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i zostawić aż puszczą sok.

Następnie gotować je pierszego dnia ok.1,5 godziny a następnie drugiego dnia pół godziny. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem.

Ponownie zagotować, dodać posiekaną czekoladę i kakao. Dobrze wymieszać i gotować ok. 5 minut.

Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem.



 

niedziela, 21 lipca 2013

Marmurkowy sernik z nutellą i ciasteczkowym czekoladowym spodem.

 

sernik z nutellą

 

Składniki na spód:

200 g ciasteczek typu Digestive lub herbatników w czekoladzie ( u mnie: półsłodkie herbatniki w czekoladzie SAN)

3 łyżki nutelli 

 

Składniki na masę serową:

1 kg sera ( np. wiaderkowy Piątnica)

200 g kwaśnej śmietany

5 jajek

1/2 szkl.cukru trzcinowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki nutelli

 

Wykonanie:

Ciasteczka zmielić na piasek, wymieszać z nutellą. Powstałą masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową : ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, śmietanę - zmiksować. Połowę masy wylać do tortownicy. Do pozostałej części dodać nutellę, zmiksować. Przełożyć na białą masę serową tworząc  dowolny wzorek.

Piec w temperaturze 165 stopni przez ok. 70 minut.

 

sernik z nutellą

Sernik z nutellą

14:07, cool_justo , Serniki
Link Komentarze (3) »
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl