Wpisy z tagiem: mleko skondensowane

piątek, 24 lipca 2015

Krucha tarta z kremową,słodką masą z serka mascarpone i mleka skondensowanego i dużą ilością świeżych malin.

Tarta z malinami i kremem z mascarpone

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem ( ok. 1/3 porcji ciasta zostanie). Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 15 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 ºC.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mleka słodzonego zagęszczonego z puszki
  • 2 jajka
  • 1 pudełko malin

W misce zmiksować mascarpone z mlekiem i jajkami. Delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć maliny, dociskając je lekko do kremu. Schłodzić w lodówce.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

 

 

 

 

 

wtorek, 26 sierpnia 2014

Słodki, kremowy sernik z dodatkiem skondensowanego mleka słodzonego, na spodzie z czekoladowych ciasteczek, z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Sernik z płatkami migdałowymi

 Składniki na spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady
  • 50 g masła, rozpuszczonego 

Składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu na serniki
  • 5 jajek
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 mały cukier waniliowy 

Przygotować spód: ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić spód tortownicy ( wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić w lodówce.

Zmiksować twaróg z mlekiem skondensowanym, esencją waniliową, stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Wylać masę na ciasteczkowy spód.

Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 80 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • dodatkowo: płatki migdałowe

W garnuszku, na małym ogniu rozpuścić wszystkie składniki, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko wystudzić i polać sernik. Posypać płatkami migdałowymi.

Sernik z płatkami migdałowymi

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pyszny, kremowy sernik na spodzie brownie, z kakaową warstwą serową na wierzchu i czekoladową polewą.

Sernik na spodzie z brownie 

Składniki na spód:

  • 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki pszennej
  • 50g masła 

Do garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu na serniki (np. wiaderkowy Piątnica)
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki przesianego kakao 

Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej miksować do połączenia się wszystkich składników. Z powstałej masy odlać ok. 1 szklankę i wymieszać z kakao. Masę serową wylać na spód brownies , na wierzch łyżką wyłożyć masę z kakao, można lekko przemieszać widelcem, aby uzyskać efekt marmurka.

 Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • ok. 50 g masła 

W garnuszku, na małym ogniu roztopić masło i czekoladę połamaną na kawałki, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Lekko wystudzić i polać sernik.

 Sernik na spodzie z brownie

Sernik na spodzie z brownie

 



| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl