Wpisy z tagiem: szparagi

czwartek, 02 czerwca 2016

Zielone szparagi zawinięte w szynkę parmeńską i zapieczone w piekarniku.

Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki:

- zielone szparagi - pęczek

- opakowanie szynki parmeńskiej (prosciutto) lub innej długo dojrzewającej szynki

- parmezan

- odrobina oliwy

 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, jeżeli szparagi są grube można je obrać. Zawinąć w plastry szynki, główki szparagów nasmarować lekko oliwą. Wyłożyć na blaszkę posmarowaną oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku 200ºC przez ok. 15-20 minut. Wyłożyć na talerz, posypać wiórkami parmezanu.

sobota, 07 czerwca 2014

Ekspresowa i prosta tarta na gotowym cieście francuskim, z zielonymi szparagami i serem pleśniowym typu blue.

Tarta z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią, np. Turek Blue
  • odrobina suszonego tymianku
  • sól, pieprz

 

Szparagi zblanszować (zanurzyć w osolonej, wrzącej wodzie na ok.1 minutę a następnie przelać zimną wodą). Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce zawijając brzegi, tak aby powstała ramka. Ułożyć szparagi. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wylać masę na ciasto ze szparagami, posypać pokrojonym w kosteczkę serem. Piec w temperaturze ok. 195ºC przez ok. 20 minut.

Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

               Lato w pełni!               



 

niedziela, 30 czerwca 2013

zielone szparagi z łososiem

 

 

Składniki:

*porcja łososia ( u mnie mrożony)

*pęczek zielonych szparagów

*starty parmezan

*oliwa

*sól, pieprz

*cytryna

 

 

Łososia posypać solą, pieprzem, skropić lekko cytryna. Zapiekać w wysmarowanym oliwą naczyniu, w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 30 minut.

 

Szparagi opłukać, odłamac zdrewniałe końce. Posmarować lekko oliwą z oliwek, posypać solą I pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu posypać startym parmezanem.

 

 

zielone szparagi z parmezanem

 

zielone szparagi z łososiem

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl