Wpisy z tagiem: pomarańcze

piątek, 12 grudnia 2014

Świąteczny, kremowy, pomarańczowy sernik na czekoladowo-piernikowym spodzie i z pomarańczową glazurą na wierzchu.

sernik pomarańczowy

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z przyprawą do piernika i z rozpuszczonym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić w lodówce.

Sernik:

  • 1 kg twarogu na serniki
  • 5 jajek
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża łyżka ekstraktu pomarańczowego

Ser zmiksować z cukrem, mlekiem, ekstraktem pomarańczowym, stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wylać masę na ciasteczkowy spód.

Piec w temperaturze 160 ºC przez ok. 70-80 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przez kilka godzin w lodówce.

Glazura pomarańczowa:

  • ok. 300 g dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dżem podgrzać w garnuszku, do gorącego wsypać żelatynę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować wierzch sernika, wstawić do stężenia do lodówki.

IMG_03823

 

 

Świąteczne słodkości!

środa, 05 lutego 2014

Proste i pyszne ciasto, mocno czekoladowe i z wyraźnym, pomarańczowym aromatem. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak być domową boginią".

 Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli

Składniki:

- 125 g masła

- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

- 300 g dżemu pomarańczowego z drobno posiekaną skórką

- 150 g drobnego cukru

- 2 jajka, rozkłócone

- 150 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło włożyć do rondla z grubym dnem i roztopić na małym ogniu. Dodać kawałki czekolady, chwilę odczekać, zdjąć rondel z ognia i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Lekko wystudzić masę, a następnie dodać dżem, cukier i jajka. Wymieszać dokładnie, następnie dodawać małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie utrzeć.

Przełożyć do tortownicy (śr.20 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec w temp. 180°C przez ok. 45-50 min.

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli



| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl