Wpisy z tagiem: bakalie

czwartek, 22 grudnia 2016

Tradycyjny, świąteczny i pełen zdrowych bakalii keks.

keks świąteczny

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj ( białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła ( miękkiego, wyjąć wcześniej z lodówki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 200 g dowolnych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami (dodawać stopniowo po jednym żółtku). Do utartej masy dodać spirytus, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Bakalie drobno pokroić, lekko przesypać mąką, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (dł. 33-35 cm). Piec w temperaturze 165ºC przez ok. 45-55 minut. Po wystudzeniu można polać keks lukrem.

 

 

 

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Seromak, czyli seromakowiec, pyszne połączenie sernika i makowca, na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie i aksamitną polewą czekoladową na wierzchu. W wersji ekspresowej- z gotowej masy makowej.

Seromak, czyli sernik z makiem

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek z kawałkami czekolady
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić spód blaszki (28 X24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka, lekko ubite

Wszystko wymieszać, wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.

Masa serowa:

  • 1 kg sera wiaderkowego na serniki (używam Piątnicy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek

Ser zmiksować z mascarpone, z cukrem, esencją waniliową. Osobno ubić jajka na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać do masy serowej, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć na masę makową, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 80-90 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej całą noc). Wystudzony polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Wystudzić i polać ciasto.

 

niedziela, 24 listopada 2013

Piernik, a właściwie lekkie ciasto piernikowe z karobem i bakaliami. Ciasto bez jajek i mleka krowiego.

Piernik dla alergika

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru trzcinowego

- łyżka cukru waniliowego

- 2 łyżki karobu

- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 8 dużych łyżek oleju ( np.Kujawski )

- 2 łyżki spirytusu

- 1,5 szklanki mleka sojowego

- garść dowolnych bakalii ( rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy)

 

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać mleko, olej, spirytus i bakalie. Wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką formy keksowej.

Piec w temperaturze 170ºC około 45-50 minut.

 

Piernik dla alergika

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl