Wpisy z tagiem: orzechy

czwartek, 19 marca 2015

 Mocno czekoladowe, ciężkie brownie bez mąki, z dodatkiem zmielonych orzechów i migdałów. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Brownie można podać z dodatkiem lodów i sosu czekoladowego.

BROWNIE bez mąki Nigelli Lawson

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady (70 %)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

W rondlu o grubym dnie roztopić czekoladę i masło, na małym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Cały czas mieszając dodać jajka, migdały i orzechy. Masę przełożyć do kwadratowej foremki o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 25-30 minut.

niedziela, 30 marca 2014

Puszysta i lekka babka czekoladowa z delikatnym aromatem i smakiem nutelli i orzechów laskowych.

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

 

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g nutelli ( ok. 3 duże łyżki)
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (opak.100 g obranych orzechów)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. Następnie dodać nutellę, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek, żółtka stopniowo dodawać do masy i dalej ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do dokładnie natłuszczonej i wysypanej tarta bułką foremki z kominem (24 cm).

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, a następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne  30 minut.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową. 

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi   



Przepis z książki D.Świątkowskiej "Moje wypieki i desery"

 

 

niedziela, 22 grudnia 2013

Pyszne, delikatne cynamonowe blaty bezowe połączone kremem z bitej śmietany i mascarpone z orzechami włoskimi, polane roztopioną gorzką czekoladą.

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać cynamon, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • szklanka orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni

 

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać orzechy i wymieszać.



Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki, płynnej

dodatkowo:

  • kilka posiekanych orzechów

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski razem ze śmietanką i podgrzewać na parze, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej polewy.



Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym.Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami



 



 



wtorek, 26 marca 2013

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

   Przepyszny bezowy tort jak z cukierni od Sowy. Połączenie chrupkiej bezy i karmelowego kremu z orzechami i daktylami. Tort jest słodki i sycący, idealny na zakończenie świątecznego obiadu czy kolacji.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.com

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać bakalie i wymieszać.

Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i kakao. 

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl