Wpisy z tagiem: kakao

niedziela, 05 października 2014

Kruche, mocno czekoladowe ciasteczka. Idealne do kawy czy mleka, z podanej porcji wychodzi ok. 30 ciasteczek.

ciasteczka bardzo czekoladowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, sodą, cynamonem. Do utartego masła stopniowo dodawać suche składniki, miksować do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta małe kuleczki, ułożyć na blaszce i spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy między ciasteczkami. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto o wyraźnym i mocnym smaku czekolady, właściwie nie jest to biszkopt, tylko lekko wilgotne ciasto w stylu brownie; dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Przepis pochodzi z książki "Czekolada, kuszące przepisy na ciasta, desery i inne słodkości" Eric Lanlard.

Czekoladowy biszkopt bez mąki

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty lub esencji waniliowej
  • 75 g kakao

 

Wykonanie:

Czekoladę stopić w miseczce w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ubijając dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę i esencję waniliową. Dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr.20cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 30-35 minut. Studzić w formie przez ok.10 minut, a następnie wyłożyć na kratkę. Podawać z bitą śmietaną i owocami.

Czekoladowy biszkopt bez mąki

piątek, 21 marca 2014

Puszyste, delikatne i mocno czekoladowe babeczki z Coca-colą.

Muffinki z Coca-colą

Porcja na 12 dużych babeczek.



Składniki:

- 300 g mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 6 płaskich łyżek kakao

- 240 g cukru trzcinowego

- 1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej

- 225 ml Coca-coli

- 150 ml oleju

- 3 jajka

-2 łyżki konfitury lub dżemu wiśniowego

 

Wykonanie:

W misce połączyć suche składniki: przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, Coca-colę,olej, dżem. Do składników suchych dodać mokre, wymieszać łyżką ( tylko do połączenia się produktów).

Przełożyć do wyłożonych papilotkami foremek. Piec w temperaturze 200ºC ok. 25 minut.

Po wystudzeniu można polać polewą ( roztopiona w misce, w kąpieli wodnej 1 tabliczka czekolady + 1 łyżka masła).

Muffinki z Coca-colą

Muffinki z Coca-colą

środa, 15 stycznia 2014

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne w środku, polane aksamitną, czekoladową polewą o smaku Bailey's.

Ciasto czekoladowe z Bailey's

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 50 g kakao
  • 180 ml likieru Bailey's
  • 170 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka

 

Do garnuszka włożyć: kawałki masła, połamaną czekoladę, oba cukry, przesiane kakao i likier. Wszystko podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i sodą.

W większym naczyniu lekko roztrzepać jajka (nie ubijać). Dodać ciepłą masę czekoladową, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać rózgą.

Tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód. Przelać ciasto.

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 40 minut. Ciasto może popękać na wierzchu, ale w środku powinno zostać sprężyste i lekko wilgotne.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Ganache czekoladowe z Bailey's:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml likieru Bailey's
  • 1 łyżeczka masła, w temperaturze pokojowej

 

W garnuszku podgrzać do wrzenia śmietanę i likier, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać minutę i wymieszać na gładką masę. Pod koniec wmieszać masło. Chwilę odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy, polać ciasto.

Ciasto czekoladowe z Bailey's

Ciasto czekoladowe z Bailey's

 

Przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com

czwartek, 31 października 2013

Pyszne, szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowe. Miękkie i lekko wilgotne w środku. Świetnie smakuje podane na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima".

 

Oliwne ciasto czekoladowe Nigelli

 

Składniki:

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 50 g kakao w proszku
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginalnym przepisie - 1/2 łyżeczki sody)
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka

 

Kakao przesiać do kubeczka i dokładnie wymieszać z wrzątkiem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem i oliwą na kremową masę. Dodać kakaową paste, zmiksować.

Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy ( śr. 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut.



Oliwne ciasto czekoladowe Nigelli



 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl