Wpisy z tagiem: ser pleśniowy

sobota, 07 czerwca 2014

Ekspresowa i prosta tarta na gotowym cieście francuskim, z zielonymi szparagami i serem pleśniowym typu blue.

Tarta z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią, np. Turek Blue
  • odrobina suszonego tymianku
  • sól, pieprz

 

Szparagi zblanszować (zanurzyć w osolonej, wrzącej wodzie na ok.1 minutę a następnie przelać zimną wodą). Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce zawijając brzegi, tak aby powstała ramka. Ułożyć szparagi. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wylać masę na ciasto ze szparagami, posypać pokrojonym w kosteczkę serem. Piec w temperaturze ok. 195ºC przez ok. 20 minut.

Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

               Lato w pełni!               



 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl