Wpisy z tagiem: bakłażan

piątek, 22 sierpnia 2014

Pikantne leczo z cukinią, bakłażanem, papryką i hiszpańską kiełbasą chorizo. 

Leczo z cukinii i chorizo

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub 2-3 małe
  • 1 mały bakłażan
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 700g przecieru pomidorowego
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka ostrego ajvaru, np. Podravka ( węgierska pasta z papryki i bakłażana)
  • 1 kiełbaska chorizo z papryką
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na dużej patelni lub w dużym garnku, dodać przeciśniety przez praskę czosnek. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę ( dużą cukinię obrać ze skórki), wrzucić na patelnię, chwilę podsmażyć, przykryć i dusić ok. 10 minut. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cukinii i bakłażana, dolać przecier pomidorowy, wymieszać, gotować dalej. Osobno podmażyć pokrojoną kiełbaskę, dodać do warzyw, na końcu dodać pokrojone pomidory, ajwar, doprawić solą i pieprzem, chwilę jeszcze poddusić ( w sumie ok. 30-40 minut).

Leczo z cukinii i chorizo

                                 





Warzywa psiankowate 2014

 

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl