Wpisy z tagiem: truskawki

wtorek, 03 czerwca 2014

Lekki i puszysty biszkopt z budyniowym kremem, truskawkami i galaretką.

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 6 jaj
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, do żółtek stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki prostokątnej o wym.40x25cm. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Poncz:

  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 kieliszki rumu lub wódki 

Wszystkie składniki wymieszać.

Krem:

  • opakowanie kremu Karpatka oryginalna Delecta
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła 

Krem przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.

Dodatkowo:

  • ok. 1 kg truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wody 

Galaretki rozpuścić w 750 ml goracej wody, wystudzić.

Przygotowanie:

Spód ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować częścią kremu, nałożyć pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą częścią biszkoptowego blatu, nasączyć ponczem, nałożyć pozostały krem, ułożyć na wierzchu połówki truskawek. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt z kremem i truskawkami

       

Lato w pełni!     Milion smaków truskawek       



 

czwartek, 15 maja 2014

Pyszne i szybkie ciasto ucierane z truskawkami , o lekkim śmietankowym aromacie. Ciasto można też upiec z innymi owocami sezonowymi, np. śliwkami, wiśniami, borówkami.

Letnie ciasto z truskawkami

Przepis znaleziony w książce "Moje wypieki i desery" D.Świątkowskiej

Składniki:

  • 100 g  miękkiego masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół kg truskawek, większych przepołowionych 

 

Mąkę pszenną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

Masło z cukrem utrzeć na lekką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na przemian do utartej masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, mieszając tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć dość gęste ciasto. Na górę poukładać truskawki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.

 Letnie ciasto z truskawkami

 



| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl