Wpisy z tagiem: babka cytrynowo-serowa

czwartek, 19 marca 2015

 Pyszna, aromatyczna, lekko wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka waniliowego.

Babka cytrynowo-serowa

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kisielem. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i serek. Na koniec dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Przełożyć do małej keksówki lub formy na babkę z kominem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać lukrem cytrynowym ( cukier puder+ kilka łyżeczek soku z cytryny).

Wielkanocne Wypieki  

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl