Wpisy z tagiem: powidła

środa, 17 grudnia 2014

Pyszny, mocno czekoladowy tort, z warstwą masy marcepanowej i powidłami śliwkowymi.

Tort czekoladowy Nikolas

Tort czekoladowy Nikolas

 

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jaj
  • 100 g cukru
  • 150 g czekolady deserowej 70%
  • 120 g masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, dodać powidła, dobrze wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do nich wystudzoną czekoladę, wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Piec w wyłożonej papierem tortownicy (24 cm) w temp. 180ºC - z termoobiegiem, przez ok. 40 minut.

Poncz do nasączenia:

  • 70 g cukru
  • 70 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 ml whisky

Wszystkie składniki razem zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.

Dodatkowo:

  • 600 g powideł śliwkowych
  • 200 g masy marcepanowej

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie równe części, obydwie części nasączyć ponczem. Powidła podsmażyć przez kilka minut na patelni. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarować część gorących powideł, przykryć drugim biszkoptem i obsmarować wierzch i boki biszkoptu.

Marcepan rozwałkować na ok.2-3 mm, położyć na górę tortu. Całość polać przestudzoną polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 150 ml śmietanki 305
  • 150 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 20 g masła, miękkiego

Śmietankę zagotowujemy z czekoladą, cały czas mieszając, na koniec dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do przestudzenia, gdy zacznie gęstnieć polewamy tort. 

Przepis Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla.



Świąteczne słodkości!

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl