Wpisy z tagiem: kurczak

niedziela, 06 marca 2016

 Pyszne udka z kurczaka w miodowo-musztardowej glazurze. Soczyste i miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Składniki:

- udka z kurczaka

- 1 łyżka musztardy dijon

- 1 łyżka płynnego miodu

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz

- ostra papryka czerwona w proszku

 

Umyte udka z kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 240ºC piekarnika i piec przez ok. 15 minut ( do lekkiego zrumienienia ). Wyjąć naczynie i posmarować dokładnie udka marynatą ( wymieszać musztardę, oliwę z oliwek, miód i 1/2 łyżeczki papryki ostrej). Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze przez ok. 45 minut.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sałatka z kolorowym makaronem penne, suszonymi pomidorami, kurczakiem, oliwkami i brokułami.

Sałatka włoska

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne - kolorowego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • mały brokuł
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina startego parmezanu
  • dodatkowo: 1 czerwona papryka, oliwki zielone, czerwona cebula

Makaron ugotować, brokuły podzielić na części, ugotować na pół-twardo. Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, usmażyć na oliwie, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Pomidory pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać. Można dodać też pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, drobno pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, garść oliwek. Posypać startym parmezanem.

sobota, 11 października 2014

Bardzo aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z kurczakiem, zielonym curry, imbirem, mlekiem kokosowym i makaronem.

Tajska zupa curry z kurczakiem

Składniki:

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (3-4 cm)
  • 1-2 papryczki chilli lub peperoni
  • puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
  • garść posiekanej kolendry
  • makaron do dań azjatyckich, np. sojowy, ryżowy ( u mnie: gryczany soba )
  • sól, pieprz

 

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie lub oleju kokosowym. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liście limonki kaffir, pokrojoną marchewkę. Gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać wyciśnięty czosnek, pokrojone drobno papryczki i pokrojony w słupki imbir. Chwilę podsmażyć, przełożyć do garnka. Dodać pastę curry, gotować kilka minut, pod koniec dodać mleczko kokosowe. Podawać z makaronem i posiekaną kolendrą.

Kuchnia tajskaKuchnia tajska 

niedziela, 19 stycznia 2014

Prosta i szybka sałatka z jajkami, kurczakiem, kukurydzą i kiełkami.

Sałatka z kurczakiem i kiełkami



Składniki:

- pierś z kurczaka

- 3-4 łyżki sosu sojowego

- puszka kukurydzy

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kiełków

- 5 jajek

- 2 łyżki majonezu

- sól, pieprz

 

Pierś kurczaka ugotować w wodzie z sosem sojowym. Wystudzić, pokroić w kosteczkę.

Jajka ugotować na twardo, pokroić. Kiełki odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę i kukurydzę odsączyć.

Wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem.

 

 

poniedziałek, 21 października 2013

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem, fasolą, kukurydzą i pikantnymi przyprawami. Idealna na chłodne dni.



Zupa meksykańska z kurczakiem

 

Składniki:

- puszka kukurydzy

- puszka fasoli czerwonej

- puszka Czerwonej Fasoli z Kukurydzą Po Meksykańsku Bonduelle

- papryczka chili świeża

- pierś z kurczaka lub indyka

- ząbek czosnku

- kilka kropli tabasco

- puszka krojonych pomidorów

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub duży przecier pomidorowy,np. Valfruta

- mieszanka przypraw do Burrito Kotanyi

- sól, pieprz, tabasco

- oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oliwie i przyprawie do Burrito. Odstawić na godzinę.

Na oliwie z oliwek podsmażyc kurczaka, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy lub przecier, podlać wodą (ok.1 szklanki). Gotować przez kilka minut. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, odsączoną kukurydzę i fasolę czerwoną oraz Czerwoną Fasole z Kukurydzą po meksykańsku - razem z zalewą. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Gotować jeszcze chwilę.

Podawać z podgrzaną tortillą lub nachosami.

 

Zupa meksykańska z kurczakiem

 

                      

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl