Wpisy z tagiem: owoce

piątek, 29 sierpnia 2014

Pyszny placek drożdżowy z owocami i kruszonką. Do ciasta można dodać dowolne owoce (u mnie garść malin i borówek), bakalie lub posmarować wierzch ciasta dżemem lub powidłami.

Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

Składniki:

  • ok. 3-3,5 szkl. mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 3 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • pół kostki drożdży

 

Zrobić zaczyn: do 1/3 szklanki ciepłego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.

W pozostałym mleku rozpuścić masło. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jajek dodać mleko z masłem, rozczyn z drożdży i mąkę. Wszystko dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( na ok. 1 godzinę). Przełożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blaszkę ( 26x39 cm). Posypać owocami i kruszonką.

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 50 g masła

 

Zagnieść ciasto szybko w rękach, aby powstały grudki, posypać ciasto.

Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 40 minut.

Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

sobota, 13 lipca 2013

    Bardzo lekkie i puszyste ciasto z malinami i borówkami. Można dodać owoce świeże lub mrożone (jagody,truskawki, porzeczki, rabarbar, wiśnie, śliwki). Proste i łatwe do wykonania, zawsze się udaje.



Lekkie ciasto z owocami

 

Przepis znaleziony na stronie www.mojewypieki.com

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce: świeże lub mrożone -ok 50 dag (u mnie świeże maliny i mrożone borówki)

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier,dalej ubijać. Dodać po jednym żołtku,caly czas ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50-60 minut.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Lekkie ciasto z owocami

Lekkie ciasto z owocami

 









| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl