Wpisy z tagiem: zupa

czwartek, 17 września 2015

Aromatyczna, kremowa i rozgrzewająca zupa z dyni z curry, kurkumą i mleczkiem kokosowym.

Zupa krem z dyni 

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • przyprawy: kurkuma, curry, chilli, słodka papryka, sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • pestki z dyni podprażone na patelni

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na oliwie, dodać czosnek i dynię, pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażyć przez chwilę, zalać wodą, tyle aby warzywa były przykryte. Gotować do miękkości, dodać przyprawy do smaku, dolać mleczko kokosowe, gotować przez chwilę. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z prażonymi pestkami z dyni.

 

 

wtorek, 03 lutego 2015

Rozgrzewająca i pyszna zupa z chleba, z kminkiem i czosnkiem, idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru czerstwego chleba razowego.

Zupa chlebowa

Składniki:

  • 5-6 kromek czerstwego chleba razowego na zakwasie
  • 1,5 litra wywaru z warzyw
  • 1 duża cebula, pokrojona drobno
  • 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka masła klarowanego lub 2-3 łyżki oliwy  
  • odrobina kminku
  • sól, pieprz, papryka czerwona wędzona w proszku
  • dodatkowo: natka pietruszki, odrobina startego żółtego sera

 

Cebulę podsmażyć na maśle na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać czosnek, przełożyć do garnka z bulionem. Chleb pokroić w kosteczkę, podsmażyć chwilę, wrzucić do bulionu. Gotować kilka minut aż chleb zmięknie i zupa zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, kminkiem i wędzoną papryką. Na talerzu posypać zupę natką pietruszki lub startym serem.

środa, 10 grudnia 2014

Świąteczna zupa grzybowa z suszonych grzybów, podawana z kaszą gryczaną lub makaronem.

zupa grzybowa

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów, ok. 2 szklanki
  • 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
  • 1 cebula, ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu- kilka
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • ok. 2 litry wody
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki

Grzyby przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Zagotować razem z wodą, w której się moczyły, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na maśle, dodać ząbek czosnku pokrojony drobno, przełożyć do zupy. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sos sojowy. Gotować ok. 1 godziny, aż grzyby będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać śmietankę. Podawać z kaszą gryczaną lub makaronem

 

sobota, 11 października 2014

Bardzo aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z kurczakiem, zielonym curry, imbirem, mlekiem kokosowym i makaronem.

Tajska zupa curry z kurczakiem

Składniki:

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (3-4 cm)
  • 1-2 papryczki chilli lub peperoni
  • puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
  • garść posiekanej kolendry
  • makaron do dań azjatyckich, np. sojowy, ryżowy ( u mnie: gryczany soba )
  • sól, pieprz

 

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie lub oleju kokosowym. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liście limonki kaffir, pokrojoną marchewkę. Gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać wyciśnięty czosnek, pokrojone drobno papryczki i pokrojony w słupki imbir. Chwilę podsmażyć, przełożyć do garnka. Dodać pastę curry, gotować kilka minut, pod koniec dodać mleczko kokosowe. Podawać z makaronem i posiekaną kolendrą.

Kuchnia tajskaKuchnia tajska 

poniedziałek, 10 marca 2014

Kremowa zupa z mrożonego zielonego groszku z ziemniakami i szynką.

 Krem z zielonego groszku

Składniki:

  • opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 2-3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • szynka pokrojona w paseczki
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki i groszek ugotować z bulionie do miękkości, ok. 10-15 minut. Zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, pesto, doprawić solą i pieprzem, całość jeszcze raz zagotować. Posypać pokrojoną szynką.

Krem z zielonego groszku

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl