Wpisy z tagiem: kapusta

niedziela, 08 maja 2016

Młoda kapusta duszona z marchewką i koperkiem.

Młoda kapusta z koperkiem i marchewką

Składniki:

  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka soku z cytryny

Marchewkę pokroić w plasterki, przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, dodać odrobinę masła klarowanego i gotować ok. 5 minut. Kapustę przekroić na pół, zdjąć wierzchnie liście, poszatkować. Wrzucić do garnka z marchewką, zalać wodą, do ok. połowy kapusty. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Następnie dodać sok z cytryny, pozostałe masło, doprawić solą i pieprzem, dodać cukier, posiekany koperek. Gotować jeszcze chwilę.

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl