Wpisy z tagiem: mak

wtorek, 22 grudnia 2015

Prosta, szybka w przygotowaniu i efektowna choinka z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej.

Makowa choinka

Składniki:

- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle

- ok. 150g gotowej masy makowej (np. z puszki Bakalland)

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta

- suszona żurawina, płatki migdałowe

 

Wykonanie:

Ciasto francuskie zostawić przez kilka minut w temperaturze pokojowej. Nożem do pizzy wyciąć w każdym płacie ciasta dwa trójkąty równoramienne. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować masą makową. Przykryć drugim trójkątem z ciasta. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta, wyciąć pieniek i gałęzie. Gałązki choinki skręcić lekko wokół własnej osi, lekko dociskając na końcach. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Udekorować migdałami i żurawiną.

Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 15-17 minut. Wyjąć i przestudzić.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki :  

www.mojewypieki.com/post/makowa-choinka

 

 

Świąteczne słodkości! 2015

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Seromak, czyli seromakowiec, pyszne połączenie sernika i makowca, na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie i aksamitną polewą czekoladową na wierzchu. W wersji ekspresowej- z gotowej masy makowej.

Seromak, czyli sernik z makiem

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek z kawałkami czekolady
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić spód blaszki (28 X24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka, lekko ubite

Wszystko wymieszać, wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.

Masa serowa:

  • 1 kg sera wiaderkowego na serniki (używam Piątnicy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek

Ser zmiksować z mascarpone, z cukrem, esencją waniliową. Osobno ubić jajka na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać do masy serowej, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć na masę makową, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 80-90 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej całą noc). Wystudzony polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Wystudzić i polać ciasto.

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl