Wpisy z tagiem: ajerkoniak

czwartek, 17 marca 2016

Wilgotna, puszysta babka z wyczuwalnym smakiem i aromatem ajerkoniaku.

Babka z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 250 g mąki pszennej , przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 180 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości, ubijając jajka dodawać stopniowo ajerkoniak, dalej ubijając masę na małych obrotach, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wystudzone masło. Kiedy składniki się połączą przelać ciasto do foremki na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15-20 minut, następnie wyjąć z formy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
 
Przepis znaleziony na stronie whiteplate.com

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl