Wpisy z tagiem: maliny

piątek, 24 lipca 2015

Krucha tarta z kremową,słodką masą z serka mascarpone i mleka skondensowanego i dużą ilością świeżych malin.

Tarta z malinami i kremem z mascarpone

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem ( ok. 1/3 porcji ciasta zostanie). Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 15 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 ºC.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mleka słodzonego zagęszczonego z puszki
  • 2 jajka
  • 1 pudełko malin

W misce zmiksować mascarpone z mlekiem i jajkami. Delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć maliny, dociskając je lekko do kremu. Schłodzić w lodówce.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

 

 

 

 

 

niedziela, 19 lipca 2015

 Prosty i pyszny sernik na zimno z serków homogenizowanych, na biszkoptach, z galaretką i owocami.

sernik na zimno z malinami

Składniki:

  • 1200 g serka homogenizowanego ( u mnie 3 duże opakowania serka Danio )
  • 2 opakowania żelatyny Żelatyna-fix do deserów Dr.Oetker
  • 100 ml zimnej wody
  • 200 ml wrzątku
  • opakowanie biszkoptów
  • 1 galaretka ( przyrządzić wg przepisu na opakowaniu)
  • owoce, np. maliny, truskawki

 

Żelatynę przyrządzić wg przepisu z opakowania ( żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dodać wrzątek i miksować aż do rozpuszczenia). Cały czas miksując ,dodawać stopniowo serek, miksować do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, na dnie ułożyć biszkopty, wylać masę serową na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia. Na masie serowej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

czwartek, 05 września 2013

  Delikatny, kremowy sernik na spodzie z czekoladowych ciasteczek z masą waniliową i słodko-kwaśnym musem z malin.

 

Sernik z musem malinowym

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu (np.Piątnica w wiaderku)
  • 5 jajek
  • ½ kostki masła (100 g; stopione)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii

 

  • ok.100 g malin +2 łyżki cukru (zmiksowane w blenderze)
  • 200 g herbatników czekoladowych z nadzieniem (u mnie Oreo) - pokruszone na piasek

 

Twaróg utrzeć z cukrem, dodać stopione masło i zmiksować.Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i cały czas miksować,wsypać mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.

 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód masą ciaseczkową.Wylać masę serową, na wierzchu zrobić kilka kleksów z musu malinowego i wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki. 

 

Piec w temperaturze 155 stopni przez okolo 75 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

 

 

 

Przepis znaleziony na stronie pozytywnakuchnia.pl





Tagi: maliny sernik
14:03, cool_justo , Serniki
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 sierpnia 2013

Muffinki z malinami

 

Składniki:

suche ( wymieszać w misce):

2,5 szklanki mąki

ok.3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

mokre ( wymieszać w drugiej misce):

100g masła rozpuszczonego wcześniej

jogurt naturalny( u mnie duży Zott)

2 jajka -roztrzepane

 

maliny - ok. 30 dag

 

 

Wykonanie:

Do suchych składników dodać mokre i wymieszać, tylko do połączenia się produktów.

Delikatnie wmieszać maliny.

Przełożyć do foremki na 12 babeczek, wyłożonej papilotkami.

Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 195 stopni (poziom3).

 

Muffinki z malinami



 

 

wtorek, 30 lipca 2013

Pyszna, czekoladowa beza, chrupiąca z zewnątrz, w środku miękka i rozpływająca się. Z dodatkiem bitej śmietany z kakao, kawałkami gorzkiej czekolady i świeżymi owocami sezonowymi, u mnie z borówkami i malinami.

 

Czekoladowa Pavlova 

 

Składniki na blat bezowy:

6 białek

300g cukru drobnego do wypieków

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

szczypta soli

 

Płaską, dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka wlać do miski,dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać łyżeczkę octu, chwilę ubijać. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać, aż masa zacznie błyszczeć.

Dodać mąkę ziemniaczaną,przesiane kakao, zmiksować.

Wyłożyć masę na papier do pieczenia i uformować okręg, podwyższając lekko brzegi.

Piec przez 5 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie w temperaturze 140 stopni przez kolejne 90 minut. ( środkowy poziom piekarnika)

Wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na całą noc.

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30% , schłodzonej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka kakao

100 g gorzkiej czekolady, startej na wiórki

maliny, borówki

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i kakao. Delikatnie wmieszać wiórki czekoladowe.

Krem przełozyć na blat bezowy, posypać owocami.

 

Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova

 

 

 

 

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl