Wpisy z tagiem: ciasto

poniedziałek, 05 marca 2018

Pyszne i proste ciasto Murzynek z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. 

Murzynek

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Wymieszać wszystkie suche skladniki: m±kę, cukier, kakao, sodę, dodać jajka, olej, mleko, aromat, wszystko zmiksować. Na koniec dodać dżem, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. 

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polew± czekoladow±. 

sobota, 17 lutego 2018

Prosta i pyszna babka z jogurtem naturalnym.

Babka jogurtowa

Składniki :

  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 150 ml oleju
  • 450 g m±ki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy , kilka kropli esencji cytrynowej lub pomarańczowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

M±kę z proszkiem przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasn±, puszyst± masę, stopniowo wlewać olej, cały czas miksuj±c. Dodawać m±kę z proszkiem na zmianę z jogurtem, w trzech turlać, dodać esencję pomarańczow±. Wymieszać, przelozyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

sobota, 19 sierpnia 2017

Pyszne, mięciutkie ciasto z serkiem ricotta i ¶liwkami.

IMG_20170806_101804

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie ricotty - 250g
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • cukier waniliowy 
  • 300 g m±ki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g ¶liwek węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

M±kę przesiać z proszkiem, odłożyć.

W misie miksera utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijaj±c po każdym dodaniu. Cienk± strużk± dodać olej i zmiksować.

Dodać m±kę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułk±, tylko do poł±czenia składników. Przełozyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć przepołowione ¶liwki, rozcięciem ku dołowi.

Piec w temperaturze 160ºC przez okolo 50-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Przepis znaleziony na stronie mojewypieki.com

czwartek, 22 grudnia 2016

Tradycyjny, ¶wi±teczny i pełen zdrowych bakalii keks.

keks ¶wi±teczny

Składniki:

  • 250 g m±ki pszennej
  • 5 jaj ( białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła ( miękkiego, wyj±ć wcze¶niej z lodówki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 200 g dowolnych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami (dodawać stopniowo po jednym żółtku). Do utartej masy dodać spirytus, m±kę zmieszan± z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywn± pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Bakalie drobno pokroić, lekko przesypać m±k±, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (dł. 33-35 cm). Piec w temperaturze 165ºC przez ok. 45-55 minut. Po wystudzeniu można polać keks lukrem.

 

 

 

pi±tek, 25 marca 2016

Niesamowicie lekki i puszysty sernik, a wła¶ciwie serowy biszkopt lub lekka sernikowa pianka.

Sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka (u mnie waniliowy serek President))
  • 95 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 33 g masła
  • 68 g mleka (ok.1/3 szklanki)
  • 40 g m±ki pszennej
  • 13 g m±ki ziemniaczanej (ok.1 łyżka)
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko, masło i serek podgrzać, aż poł±cz± się w kremow± masę.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać.

Masę serow± poł±czyć z żółtkami, wanili± i sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać przesian± m±kę pszenn± i m±kę ziemniaczan±. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Tortownicę (18-20cm) wysmarować masłem, dokładnie owin±ć na zewn±trz foremkę 2-3 warstwami folii aluminiowej. Ciasto przełożyć do foremki i umie¶cić  cało¶ć w większym naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać wrz±tek, do połowy wysoko¶ci foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec kolejne 55 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić sernik, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl