Wpisy z tagiem: piernik

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik, przełożony powidłami ¶liwkowymi i oblany polew± czekoladow±.

IMG_0450

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł ¶liwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej, np. Inki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 300 g m±ki pszennej

dodatkowo:

  • słoiczek powideł ¶liwkowych

Wykonanie:

W garnku roztopić masło, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszaj±c. Garnek zdj±ć z ognia, odczekać minutę, a następnie dodać sodę, kawę zbożow±, mleko i roztrzepane jajka. Cały czas mieszaj±c dodawać stopniowo przesian± makę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 45-50 minut. Po wystudzeniu piernik przekroić, przełożyć powidłami i polać polew±.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Czekoladę, masło i mleko włożyć do garnuszka, roztopić na małym ogniu, cały czas mieszaj±c.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com .

 

 

 

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Szybki i łatwy do zrobienia piernik, miękki, lekko wilgotny i bardzo aromatyczny.

 Prosty i szybki piernik

Składniki:

- 2½ szklanki m±ki

- 1 łyżeczka sody

- 1 duża łyżka kakao

- 200 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł ¶liwkowych

- ½ szklanki cukru

- ½ szklanki płynnego miodu

- 1 szklanka mleka

- ½ szklanki oleju, np. Kujawski

- 3 jajka

- 1 opakowanie przyprawy do piernika (Kotanyi)

- gar¶ć rodzynek i posiekanych orzechów włoskich



Polewa czekoladowa:

- ½ kostki masła

- 1½ łyżki cukru

- 1½ łyżki kakao

- 2 łyżki mleka

 

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki: m±kę, sodę, przyprawę do piernika, kakao, cukier. Dodać miód, mleko, dżem, olej i lekko roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać. Wylać do nasmarowanej tłuszczem i lekko posypanej m±ka formy keksowej (dł. 35 cm).

Piec ok. 50 minut w temp. 175ºC.

Wystudzić na kratce.

Przygotować polewę: masło, cukier, kakao i mleko włożyć do garnuszka, zagotować cały czas mieszaj±c.

Wystudzić i polać ciasto.

Prosty i szybki piernik







niedziela, 24 listopada 2013

Piernik, a wła¶ciwie lekkie ciasto piernikowe z karobem i bakaliami. Ciasto bez jajek i mleka krowiego.

Piernik dla alergika

 

Składniki:

- 2 szklanki m±ki

- 1 szklanka cukru trzcinowego

- łyżka cukru waniliowego

- 2 łyżki karobu

- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 8 dużych łyżek oleju ( np.Kujawski )

- 2 łyżki spirytusu

- 1,5 szklanki mleka sojowego

- gar¶ć dowolnych bakalii ( rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy)

 

Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać mleko, olej, spirytus i bakalie. Wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko m±k± formy keksowej.

Piec w temperaturze 170ºC około 45-50 minut.

 

Piernik dla alergika

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl