Wpisy z tagiem: tarta

piątek, 31 lipca 2015

Krucha tarta z orzeźwiającym cytrynowym kremem z lemon curd i mascarpone i słodką bezą na wierzchu.

Tarta cytrynowa z bezą

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

 

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (26-27cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem. Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 20 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.5-10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Krem:

  • 1 słoiczek gotowego kremu lemon curd ( u mnie: Marks & Spencer Sicilian Lemon Curd 325g )
  • 250 g serka mascarpone

Mascarpone wymieszać na gładką masę z lemon curd, przełożyć na wystudzony spód kruchy.

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

 

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodać ocet winny.

Przełożyć pianę na spód z kremem cytrynowym.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

 

 

piątek, 24 lipca 2015

Krucha tarta z kremową,słodką masą z serka mascarpone i mleka skondensowanego i dużą ilością świeżych malin.

Tarta z malinami i kremem z mascarpone

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier, zmiksować mieszadłem robota lub posiekać nożem, dodać jajko, zmiksować aż ciasto połączy się w kulę.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować masłem, wylepić spód ciastem ( ok. 1/3 porcji ciasta zostanie). Schłodzić spód w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190ºC, ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć ,np. fasolą, piec ok. 15 minut. Następnie usunąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok.10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 ºC.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mleka słodzonego zagęszczonego z puszki
  • 2 jajka
  • 1 pudełko malin

W misce zmiksować mascarpone z mlekiem i jajkami. Delikatnie wylać na spód, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć maliny, dociskając je lekko do kremu. Schłodzić w lodówce.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

 

 

 

 

 

sobota, 18 października 2014

Tarta na cieście francuskim z tuńczykiem, oliwkami, kaparami i serem feta.

Tarta z tuńczykiem i oliwkami

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 3 jajka
  • 300 g sera feta
  • 2 łyżki kaparów
  • kilkanaście oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cytryna
  • pieprz

 

W misce rozdrabniamy odsączonego tuńczyka, dodajemy lekko roztrzepane jajka, połowę parmezanu, doprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy oliwki i kapary, mieszamy. Dno i boki formy do tart wylepiamy ciastem, rozkładamy masę z tuńczykiem, posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 210ºC. Podajemy z cząstkami cytryny i sałatą, np. z rukoli i pomidorów.

Tarta z tuńczykiem i oliwkami





sobota, 07 czerwca 2014

Ekspresowa i prosta tarta na gotowym cieście francuskim, z zielonymi szparagami i serem pleśniowym typu blue.

Tarta z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią, np. Turek Blue
  • odrobina suszonego tymianku
  • sól, pieprz

 

Szparagi zblanszować (zanurzyć w osolonej, wrzącej wodzie na ok.1 minutę a następnie przelać zimną wodą). Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce zawijając brzegi, tak aby powstała ramka. Ułożyć szparagi. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wylać masę na ciasto ze szparagami, posypać pokrojonym w kosteczkę serem. Piec w temperaturze ok. 195ºC przez ok. 20 minut.

Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

               Lato w pełni!               



 

czwartek, 03 października 2013

Pyszna tarta na tradycyjnym, kruchym spodzie, ze świeżymi leśnymi grzybami podduszonymi na maśle .

 



 

Ciasto:

20 dag mąki

10 dag masła

1 jajko

2-3 łyżeczki wody

szczypta soli

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić wysmarowaną masłem formę do tarty. Wstawić na kilka minut do lodówki. Następnie piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. 

 

Farsz:

grzyby leśne świeże

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

60 g sera mascarpone

4 łyżki mleka

2 jajka

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki żółtego twardego sera, startego

natka pietruszki

 

Grzyby poddusić na maśle i oliwie. Dodać przeciśnięty przez praske czosnek, drobno pokrojoną cebulę, dusić przez ok.10 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.

Wyłożyć na podpieczony spód tarty.

Ser mascarpone,jajka,mleko,oba rodzaje sera zmiksować. Wylać na grzyby.

Piec ok. 20-25 minut w temp.180 stopni.

 

Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi

 

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl