Wpisy z tagiem: kapuśniak

wtorek, 17 września 2013

  Tradycyjny kapuśniak na żeberkach i kiszonej kapuście, sycący i rozgrzewający.



Kapuśniak na żeberkach

 

Składniki:

- ok.50 dag kiszonej kapusty

- pasek żeberek

- kawałek kiełbasy

- cebula (pokrojona w piórka)

- 3 marchewki ( starte na tarce)

- pietruszka

- seler

- 3-4 ziemniaki (pokrojone w kostkę)

- kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego

- 2 liście laurowe

- łyżeczka kminku

- szczypta majeranku

- sól,pieprz, kilka kropli tabasco

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżka klarowanego masła 

 

Żeberka pokroić w paski, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować i odszumować. Następnie dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, sos sojowy, selera, pietruszkę, startą marchewkę i gotować aż mięso będzie miękkie.

Dodać ziemniaki. Wsypać kminek i majeranek.

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną kiełbasę. Dodać do zupy.

Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać posiekaną kiszoną kapustę. Gotowac jeszcze ok.15 minut.

Doprawić solą, pieprzem, tabasco.

 

Kapuśniak na żeberkach





| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl