Wpisy z tagiem: migdały

piątek, 18 grudnia 2015

Kruche i chrupiące ciastka z migdałami i aromatycznymi przyprawami korzennymi.

 Ciastka korzenne z migdałami

Składniki ( na ok. 50-70 sztuk):

  • 250 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g melasy lub syropu klonowego
  • 50 g mielonych migdałów ( bez skórki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (8 g)
  • 500 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • migdały całe ze skórką , do dekoracji

Wykonanie:

Do garnuszka włożyć masło, brązowy cukier i melasę. Mieszając, podgrzewać, aż cukier się stopi a składniki połączą. Zdjąć garnek z ognia, dodać mielone migdały i przyprawy. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do reszty składników. Całość przelać do misy robota, wystudzić, dodać mąkę i zmiksować. Następnie ręcznie zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Podzielić na 2 równe części. Z jednej uformować wałek o średnicy 4 cm. Resztę ciasta zagnieść z płatkami migdałowymi i uformować prostopadłościan (3x5x17 cm). Wałek i prostopadłościan zawinąć osobno w folię i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Kawałki ciasta pokroić ostrożnie na plasterki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, okrągłe ciastka ozdobić pokrojonymi na pół migdałami. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 7-9 minut. Zdjąć ostrożnie z blaszki na kratkę do wystudzenia.

Świąteczne słodkości! 2015

czwartek, 19 marca 2015

 Mocno czekoladowe, ciężkie brownie bez mąki, z dodatkiem zmielonych orzechów i migdałów. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Brownie można podać z dodatkiem lodów i sosu czekoladowego.

BROWNIE bez mąki Nigelli Lawson

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady (70 %)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

W rondlu o grubym dnie roztopić czekoladę i masło, na małym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Cały czas mieszając dodać jajka, migdały i orzechy. Masę przełożyć do kwadratowej foremki o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 25-30 minut.

piątek, 20 września 2013

  Pyszne gruszki gotowane w aromatycznym syropie cukrowym z dodatkiem cynamonu, wanilii i kardamonu. Polane sosem czekoladowym z dodatkiem śmietanki i rumu i posypane płatkami migdałowymi.

 

Gruszki z sosem czekoladowym i migdałami

 

Składniki:

4 twarde gruszki

100 g cukru

laska wanilii

laska cynamonu

szczypta kardamonu

100 g gorzkiej czekolady

ok. 100 g śmietanki kremówki

1 łyżka rumu

płatki migdałowe 

 

Gruszki obrać zostawiając ogonki.

Przygotować syrop cukrowy. Zagotować w garnku wodę z dodatkiem cukru, wanilii, cynamonu, kardamonu. Do wrzącej wody wrzucić gruszki i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Wyjąć na talerzyk.

Przygotować sos czekoladowy. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej ( w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą). Stopniowo dodać śmietankę i rum, wymieszać.

Gruszki polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.

 

Gruszki z sosem czekoladowym i migdałami

 

 

Przepis dodaję do akcji:

 

Akcja z gruszką w tle



sobota, 10 sierpnia 2013

Pyszny sernik o migdałowym aromacie, na ciasteczkowym spodzie, ze świeżymi śliwkami i chrupiącą migdałową kruszonką.



Sernik migdałowy ze śliwkami i kruszonką

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek digestive w czekoladzie

50 g rozpuszczonego masła

 

Ciasteczka pokruszyć na piasek, wymieszać z masłem i wyłożyć spód tortownicy ( wyłożonej papierem do pieczenia). 

 

Składniki na masę serową:

1 kg sera wiaderkowego na serniki

1 szklanka drobnego cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

2/3 szklanki śmietanki 36%

1 łyżeczka aromatu migdałowego

50 dag śliwek, przekrojonych na pół

 

Składniki na kruszonkę:

3/4 szklanki pokruszonych migdałów (100g opakowanie )

3/4 szklanki cukru demerara

120g rozpuszczonego masła

 

Wykonanie:

Składniki na masę serową zmiksować. Wylać na spód ciasteczkowy.

Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciami do góry.

Przygotować kruszonkę: ciepłe masło wymieszać z migdałami i cukrem wyrabiając palcami kruszonkę. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać trochę mąki.

Posypać kruszonką wierzch sernika.

Piec w 180 stopniach ok. 60 minut.

Wystudzić i zostawić w lodówce na kilka godzin.

 

Sernik migdałowy ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

Przepis znaleziony na stronie: majanaboxing.blox.pl





 



 

 

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl