Wpisy z tagiem: czekolada

czwartek, 19 marca 2015

 Mocno czekoladowe, ciężkie brownie bez mąki, z dodatkiem zmielonych orzechów i migdałów. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Brownie można podać z dodatkiem lodów i sosu czekoladowego.

BROWNIE bez mąki Nigelli Lawson

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady (70 %)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

W rondlu o grubym dnie roztopić czekoladę i masło, na małym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Cały czas mieszając dodać jajka, migdały i orzechy. Masę przełożyć do kwadratowej foremki o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 25-30 minut.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Seromak, czyli seromakowiec, pyszne połączenie sernika i makowca, na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie i aksamitną polewą czekoladową na wierzchu. W wersji ekspresowej- z gotowej masy makowej.

Seromak, czyli sernik z makiem

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek z kawałkami czekolady
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić spód blaszki (28 X24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka, lekko ubite

Wszystko wymieszać, wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.

Masa serowa:

  • 1 kg sera wiaderkowego na serniki (używam Piątnicy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek

Ser zmiksować z mascarpone, z cukrem, esencją waniliową. Osobno ubić jajka na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać do masy serowej, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć na masę makową, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 80-90 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej całą noc). Wystudzony polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Wystudzić i polać ciasto.

 

środa, 17 grudnia 2014

Pyszny, mocno czekoladowy tort, z warstwą masy marcepanowej i powidłami śliwkowymi.

Tort czekoladowy Nikolas

Tort czekoladowy Nikolas

 

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jaj
  • 100 g cukru
  • 150 g czekolady deserowej 70%
  • 120 g masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, dodać powidła, dobrze wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do nich wystudzoną czekoladę, wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Piec w wyłożonej papierem tortownicy (24 cm) w temp. 180ºC - z termoobiegiem, przez ok. 40 minut.

Poncz do nasączenia:

  • 70 g cukru
  • 70 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 ml whisky

Wszystkie składniki razem zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.

Dodatkowo:

  • 600 g powideł śliwkowych
  • 200 g masy marcepanowej

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie równe części, obydwie części nasączyć ponczem. Powidła podsmażyć przez kilka minut na patelni. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarować część gorących powideł, przykryć drugim biszkoptem i obsmarować wierzch i boki biszkoptu.

Marcepan rozwałkować na ok.2-3 mm, położyć na górę tortu. Całość polać przestudzoną polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 150 ml śmietanki 305
  • 150 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 20 g masła, miękkiego

Śmietankę zagotowujemy z czekoladą, cały czas mieszając, na koniec dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do przestudzenia, gdy zacznie gęstnieć polewamy tort. 

Przepis Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla.



Świąteczne słodkości!

niedziela, 05 października 2014

Kruche, mocno czekoladowe ciasteczka. Idealne do kawy czy mleka, z podanej porcji wychodzi ok. 30 ciasteczek.

ciasteczka bardzo czekoladowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, sodą, cynamonem. Do utartego masła stopniowo dodawać suche składniki, miksować do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta małe kuleczki, ułożyć na blaszce i spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy między ciasteczkami. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 10-15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto o wyraźnym i mocnym smaku czekolady, właściwie nie jest to biszkopt, tylko lekko wilgotne ciasto w stylu brownie; dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Przepis pochodzi z książki "Czekolada, kuszące przepisy na ciasta, desery i inne słodkości" Eric Lanlard.

Czekoladowy biszkopt bez mąki

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty lub esencji waniliowej
  • 75 g kakao

 

Wykonanie:

Czekoladę stopić w miseczce w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ubijając dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę i esencję waniliową. Dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr.20cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 30-35 minut. Studzić w formie przez ok.10 minut, a następnie wyłożyć na kratkę. Podawać z bitą śmietaną i owocami.

Czekoladowy biszkopt bez mąki

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl