Wpisy z tagiem: święta

czwartek, 22 grudnia 2016

Tradycyjny, świąteczny i pełen zdrowych bakalii keks.

keks świąteczny

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj ( białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła ( miękkiego, wyjąć wcześniej z lodówki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 200 g dowolnych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami (dodawać stopniowo po jednym żółtku). Do utartej masy dodać spirytus, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Bakalie drobno pokroić, lekko przesypać mąką, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (dł. 33-35 cm). Piec w temperaturze 165ºC przez ok. 45-55 minut. Po wystudzeniu można polać keks lukrem.

 

 

 

piątek, 25 marca 2016

Niesamowicie lekki i puszysty sernik, a właściwie serowy biszkopt lub lekka sernikowa pianka.

Sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka (u mnie waniliowy serek President))
  • 95 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 33 g masła
  • 68 g mleka (ok.1/3 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej
  • 13 g mąki ziemniaczanej (ok.1 łyżka)
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko, masło i serek podgrzać, aż połączą się w kremową masę.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać.

Masę serową połączyć z żółtkami, wanilią i sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Tortownicę (18-20cm) wysmarować masłem, dokładnie owinąć na zewnątrz foremkę 2-3 warstwami folii aluminiowej. Ciasto przełożyć do foremki i umieścić  całość w większym naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać wrzątek, do połowy wysokości foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec kolejne 55 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić sernik, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

czwartek, 17 marca 2016

Wilgotna, puszysta babka z wyczuwalnym smakiem i aromatem ajerkoniaku.

Babka z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 250 g mąki pszennej , przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 180 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości, ubijając jajka dodawać stopniowo ajerkoniak, dalej ubijając masę na małych obrotach, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wystudzone masło. Kiedy składniki się połączą przelać ciasto do foremki na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15-20 minut, następnie wyjąć z formy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
 
Przepis znaleziony na stronie whiteplate.com

 

wtorek, 22 grudnia 2015

Prosta, szybka w przygotowaniu i efektowna choinka z ciasta francuskiego z nadzieniem z masy makowej.

Makowa choinka

Składniki:

- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle

- ok. 150g gotowej masy makowej (np. z puszki Bakalland)

- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta

- suszona żurawina, płatki migdałowe

 

Wykonanie:

Ciasto francuskie zostawić przez kilka minut w temperaturze pokojowej. Nożem do pizzy wyciąć w każdym płacie ciasta dwa trójkąty równoramienne. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować masą makową. Przykryć drugim trójkątem z ciasta. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta, wyciąć pieniek i gałęzie. Gałązki choinki skręcić lekko wokół własnej osi, lekko dociskając na końcach. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Udekorować migdałami i żurawiną.

Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 15-17 minut. Wyjąć i przestudzić.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki :  

www.mojewypieki.com/post/makowa-choinka

 

 

Świąteczne słodkości! 2015

piątek, 18 grudnia 2015

Kruche i chrupiące ciastka z migdałami i aromatycznymi przyprawami korzennymi.

 Ciastka korzenne z migdałami

Składniki ( na ok. 50-70 sztuk):

  • 250 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 g melasy lub syropu klonowego
  • 50 g mielonych migdałów ( bez skórki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (8 g)
  • 500 g mąki
  • 50 g płatków migdałowych
  • migdały całe ze skórką , do dekoracji

Wykonanie:

Do garnuszka włożyć masło, brązowy cukier i melasę. Mieszając, podgrzewać, aż cukier się stopi a składniki połączą. Zdjąć garnek z ognia, dodać mielone migdały i przyprawy. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do reszty składników. Całość przelać do misy robota, wystudzić, dodać mąkę i zmiksować. Następnie ręcznie zagnieść ciasto, podsypując mąką.

Podzielić na 2 równe części. Z jednej uformować wałek o średnicy 4 cm. Resztę ciasta zagnieść z płatkami migdałowymi i uformować prostopadłościan (3x5x17 cm). Wałek i prostopadłościan zawinąć osobno w folię i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Kawałki ciasta pokroić ostrożnie na plasterki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, okrągłe ciastka ozdobić pokrojonymi na pół migdałami. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 7-9 minut. Zdjąć ostrożnie z blaszki na kratkę do wystudzenia.

Świąteczne słodkości! 2015

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl