Wpisy z tagiem: szafran

¶roda, 26 marca 2014

Puszysta, miękka i lekko wigotna babka z aromatem i smakiem szafranu.

Wielkanocna babka szafranowa

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki m±ki pszennej
  • 230g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki nitek szafranu
  • lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny - dokładnie utrzeć

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojow±.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst± masę. M±kę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do ubitego masła dodawać stopniowo po jednym jajku i dokładnie miksować. Dodać esencję waniliow±. Następnie dodawać na przemian porcję m±ki i mleka , cały czas miksuj±c. Ciasto przełożyć do foremki dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej m±k±.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 50-60 minut. Przed wyjęciem z formy odczekać ok.15 minut. Wystudzić na kratce, polać babkę lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

Wielkanocna babka szafranowa

 

Wielkanocna babka szafranowa

 

Przepis znaleziony na stronie www.wypiekizpasja.blox.pl

                                                   

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl