Wpisy z tagiem: tuńczyk

czwartek, 30 lipca 2015

 Szybka i prosta sałatka z tuńczyka, fasoli i kukurydzy.

 Sałatka z tuńczyka i fasoli

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka fasoli cannellini, np. Bonduelle gotowane na parze
  • 1 mała cebula czerwona, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Tuńczyka, kukurydzę, fasolę odsączyć z zalewy, dodać pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę, wszystko wymieszać, można posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 

 

sobota, 18 października 2014

Tarta na cieście francuskim z tuńczykiem, oliwkami, kaparami i serem feta.

Tarta z tuńczykiem i oliwkami

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 3 jajka
  • 300 g sera feta
  • 2 łyżki kaparów
  • kilkanaście oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cytryna
  • pieprz

 

W misce rozdrabniamy odsączonego tuńczyka, dodajemy lekko roztrzepane jajka, połowę parmezanu, doprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy oliwki i kapary, mieszamy. Dno i boki formy do tart wylepiamy ciastem, rozkładamy masę z tuńczykiem, posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 210ºC. Podajemy z cząstkami cytryny i sałatą, np. z rukoli i pomidorów.

Tarta z tuńczykiem i oliwkami





wtorek, 06 maja 2014

Pełnoziarnisty makaron typu rurki w sosie pomidorowym z tuńczykiem, pieczarkami i oliwkami.

Pełnoziarniste penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym 

Składniki:

  • opakowanie makaronu pełnoziarnistego penne (np. Lubella)
  • przecier pomidorowy  (Valfruta - 500g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pokrojonych pieczarek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • oliwki zielone
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • oregano, bazylia, sól, pieprz, chili
  • starty parmezan

 

Na oliwie podsmażyć pieczarki i tuńczyka odsączonego z zalewy. Dodać przecier pomidorowy, posiekany czosnek, gotować pod przykryciem kilka minut. Dodać oliwki, pesto, doprawić ziołami, solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilę, dodać ugotowany makaron, wymieszać. Posypać startym parmezanem.

Pełnoziarniste penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym



piątek, 25 października 2013

Prosta i szybka sałatka z kuskusem, tuńczykiem, kukurydzą, ogórkiem kiszonym i porem.

SAŁATKA Z KUSKUSEM

 

Składniki:

  • torebka kuskusu (do wody można dodać łyżkę oleju)
  • średni por
  • kilka ogórków kiszonych
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • 2-3 łyżki musztardy
  • sól , pieprz

 

Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pora, ogórki, jajka pokroić. Wymieszac z kuskusem, dodać odsączoną kukurydzę, tuńczyka, majonez , musztardę, doprawić sola i pieprzem, wymieszać.

 

                                      

piątek, 29 marca 2013

sałatka curry z tuńczykiem i ananasem

 

Składniki:

-puszka ananasów

-puszka kukurydzy

-2 puszki tuńczyka w zalewie

-2 średnie pory

-1 torebka ryżu basmati

-150 g twardego żółtego sera

-2 łyżki majonezu

-sól, pieprz, curry

 

Ryż ugotować i przelać zimna wodą. Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki, tuńczyka osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i curry (dodaję ok.1/2 łyżeczki).

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl