Wpisy z tagiem: tort bezowy

niedziela, 22 grudnia 2013

Pyszne, delikatne cynamonowe blaty bezowe połączone kremem z bitej śmietany i mascarpone z orzechami włoskimi, polane roztopioną gorzką czekoladą.

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać cynamon, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • szklanka orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni

 

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać orzechy i wymieszać.



Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki, płynnej

dodatkowo:

  • kilka posiekanych orzechów

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski razem ze śmietanką i podgrzewać na parze, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej polewy.



Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym.Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami



 



 



wtorek, 26 marca 2013

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

   Przepyszny bezowy tort jak z cukierni od Sowy. Połączenie chrupkiej bezy i karmelowego kremu z orzechami i daktylami. Tort jest słodki i sycący, idealny na zakończenie świątecznego obiadu czy kolacji.

 

Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.com

 

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

 

Dużą blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego i zmiksować. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.



Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam masy krówkowej Gostyń)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać bakalie i wymieszać.

Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i kakao. 

Tort bezowy Dacquoise jak od Sowy

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl