Wpisy z tagiem: ciasto czekoladowe

czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto o wyraźnym i mocnym smaku czekolady, właściwie nie jest to biszkopt, tylko lekko wilgotne ciasto w stylu brownie; dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Przepis pochodzi z książki "Czekolada, kuszące przepisy na ciasta, desery i inne słodkości" Eric Lanlard.

Czekoladowy biszkopt bez mąki

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty lub esencji waniliowej
  • 75 g kakao

 

Wykonanie:

Czekoladę stopić w miseczce w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ubijając dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę i esencję waniliową. Dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr.20cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 30-35 minut. Studzić w formie przez ok.10 minut, a następnie wyłożyć na kratkę. Podawać z bitą śmietaną i owocami.

Czekoladowy biszkopt bez mąki

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl