Wpisy z tagiem: powidła śliwkowe

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową.

IMG_0450

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej, np. Inki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 300 g mąki pszennej

dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie:

W garnku roztopić masło, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia, odczekać minutę, a następnie dodać sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Cały czas mieszając dodawać stopniowo przesianą makę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 45-50 minut. Po wystudzeniu piernik przekroić, przełożyć powidłami i polać polewą.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Czekoladę, masło i mleko włożyć do garnuszka, roztopić na małym ogniu, cały czas mieszając.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com .

 

 

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl