Wpisy z tagiem: makowiec

czwartek, 03 grudnia 2015

Pyszny, ekspresowy i łatwy makowiec bez spodu, z dodatkiem startych jabłek i z gotowej masy makowej.

Makowiec japoński z jabłkami

Składniki:

- 1 puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland))

- 3-4 jabłka , obrane i starte na tarce

- 5 jajek ( białka i żółtka osobno)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 10 łyżek kaszy manny

- ewentualnie cukier lub miód do smaku, jeżeli masa makowa jest niewystarczająco słodka

 

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do masy makowej, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, żółtka jaj, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki 25x30cm.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez ok. 55-60 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Makowiec japoński z jabłkami

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Seromak, czyli seromakowiec, pyszne połączenie sernika i makowca, na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie i aksamitną polewą czekoladową na wierzchu. W wersji ekspresowej- z gotowej masy makowej.

Seromak, czyli sernik z makiem

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek z kawałkami czekolady
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić spód blaszki (28 X24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka, lekko ubite

Wszystko wymieszać, wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.

Masa serowa:

  • 1 kg sera wiaderkowego na serniki (używam Piątnicy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek

Ser zmiksować z mascarpone, z cukrem, esencją waniliową. Osobno ubić jajka na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać do masy serowej, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć na masę makową, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 80-90 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej całą noc). Wystudzony polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Wystudzić i polać ciasto.

 

niedziela, 09 lutego 2014

Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową.

Porcja na dwa makowce.

 MAKOWIEC

Ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 całe jajka + 2 żółtka

Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder, sól, jajka i żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Masa makowa:

  • puszka gotowej masy makowej, np. Bakalland
  • 1-2 ubite białka
  • można dodać rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową

 

Wykonanie:

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok.1/2 cm. Posmarować lekko ubitym białkiem i wyłożyć po połowie masy na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy ok.4 cm.

Zwinąć luźno, zaczynając od boku z masą, a nieposmarowane boki podwinąć pod spód.

Makowce zawinąć luźno w papier do pieczenia.

Piec w temperaturze 170°C przez ok.50-60 minut.

Lukier:

  • ok.1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Do cukru dodawać stopniowo po 1 łyżce wody i ucierać do uzyskania gładkiej masy.

MAKOWIEC

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl