Wpisy z tagiem: Nigella Lawson

czwartek, 19 marca 2015

 Mocno czekoladowe, ciężkie brownie bez m±ki, z dodatkiem zmielonych orzechów i migdałów. Przepis pochodzi z ksi±żki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Brownie można podać z dodatkiem lodów i sosu czekoladowego.

BROWNIE bez m±ki Nigelli Lawson

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady (70 %)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

W rondlu o grubym dnie roztopić czekoladę i masło, na małym ogniu. Zdj±ć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Cały czas mieszaj±c dodać jajka, migdały i orzechy. Masę przełożyć do kwadratowej foremki o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 25-30 minut.

¶roda, 05 lutego 2014

Proste i pyszne ciasto, mocno czekoladowe i z wyraĽnym, pomarańczowym aromatem. Przepis pochodzi z ksi±żki Nigelli Lawson „Jak być domow± bogini±".

 Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli

Składniki:

- 125 g masła

- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

- 300 g dżemu pomarańczowego z drobno posiekan± skórk±

- 150 g drobnego cukru

- 2 jajka, rozkłócone

- 150 g m±ki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masło włożyć do rondla z grubym dnem i roztopić na małym ogniu. Dodać kawałki czekolady, chwilę odczekać, zdj±ć rondel z ognia i wymieszać drewnian± łyżk± na gładk± masę. Lekko wystudzić masę, a następnie dodać dżem, cukier i jajka. Wymieszać dokładnie, następnie dodawać małymi porcjami m±kę z proszkiem do pieczenia i dokładnie utrzeć.

Przełożyć do tortownicy (¶r.20 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej m±k±.

Piec w temp. 180°C przez ok. 45-50 min.

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli



czwartek, 31 paĽdziernika 2013

Pyszne, szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowe. Miękkie i lekko wilgotne w ¶rodku. ¦wietnie smakuje podane na ciepło z gałk± lodów waniliowych.

Przepis pochodzi z ksi±żki Nigelli Lawson "Nigellissima".

 

Oliwne ciasto czekoladowe Nigelli

 

Składniki:

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 50 g kakao w proszku
  • 125 ml wrz±tku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125 g m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginalnym przepisie - 1/2 łyżeczki sody)
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka

 

Kakao przesiać do kubeczka i dokładnie wymieszać z wrz±tkiem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem i oliw± na kremow± masę. Dodać kakaow± paste, zmiksować.

Na koniec dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy ( ¶r. 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut.



Oliwne ciasto czekoladowe Nigelli



sobota, 06 lipca 2013

   Przepis pochodzi z ksi±żki Nigelli Lawson "Nigellissima". Babka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ale niezwykle puszysta i aromatyczna.

W przepisie oryginalnym nie ma proszku do pieczenia, ja postanowiłam dodać dwie łyżeczki i ciasto pięknie wyrosło i było puszyste ( bez proszku wyszedł mi niestety zakalec).

Miark± jest tu opakowanie po jogurcie, którego używamy do ciasta.

 

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

 

 

 

Składniki:

1 kubeczek jogurtu naturalnego (dałam jogurt Bakoma o poj.150g )

2 miarki drobnego cukru (dałam nieco mniej cukru)

1 miarka oleju ( Kujawski)

1 miarka m±ki ziemniaczanej

2 miarki m±ki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

skórka otarta z połowy cytryny lub odrobina aromatu cytrynowego

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Formę do pieczenia (foremka do babek z kominem o ¶rednicy 22 cm albo tortownica 22 lub 23 cm) wysmarować tłuszczem.

Białka oddzielić od żółtek do dwóch misek. Białka ubić na sztywn± pianę.

Do miski z żółtkami dodać jogurt, a następnie pojemnikiem po jogurcie odmierzyć pozostałe składniki i dodać : 2 pojemniki cukru i utrzeć z żółtkami na puszyst± masę.

Następnie powoli dolewać olej i nadal ucierać. Dodać skórkę cytrynow±. 

Wsypać  1 pojemnik m±ki ziemniaczej i 2 pojemniki m±ki pszennej, dodać proszek do pieczenia, wymieszać drewnian± łyżk± lub gumow± łopatk±.

Na koniec delikatnie dodać po łyżce piany z białek i wymieszać.

Przełożyć do foremki i piec ok 40 minut.

 



 

 

10:42, cool_justo , Babki
Link Komentarze (3) »
| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl