Wpisy z tagiem: bez mleka

poniedziałek, 04 listopada 2013

Zdrowe bułeczki drożdżowe z m±ki pełnoziarnistej, bez jajek i mleka, ¶wietne na ¶niadanie czy kolację.

 Pełnoziarniste bułeczki dla alergika

 

Składniki:

na ok. 15 ¶rednich bułeczek

  • 500 g m±ki pełnoziarnistej (np. Lubella); można też dać 250g m±ki pszennej + 250g m±ki pełnoziarnistej - bułeczki będ± wtedy bardziej lekkie i delikatne
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag ¶wieżych drożdży

 

Zrobić zaczyn : drożdże rozpu¶cić w 1/2 szkl. ciepłej wody ( nie gor±cej! ) i wymieszać z łyżk± cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

Następnie w misce wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i zagnie¶ć ciasto.

Przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-2 godziny do wyro¶nięcia.

Z ciasta formować bułeczki (można natrzeć dłonie oliw±, aby ciasto się nie przyklejało). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.20 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Pełnoziarniste bułeczki dla alergika





 

 

 

| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl