Wpisy z tagiem: bez mleka

poniedziałek, 04 listopada 2013

Zdrowe bułeczki drożdżowe z mąki pełnoziarnistej, bez jajek i mleka, świetne na śniadanie czy kolację.

 Pełnoziarniste bułeczki dla alergika

 

Składniki:

na ok. 15 średnich bułeczek

  • 500 g mąki pełnoziarnistej (np. Lubella); można też dać 250g mąki pszennej + 250g mąki pełnoziarnistej - bułeczki będą wtedy bardziej lekkie i delikatne
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag świeżych drożdży

 

Zrobić zaczyn : drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody ( nie gorącej! ) i wymieszać z łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.

Następnie w misce wymieszać pozostałe składniki, dodać zaczyn i zagnieść ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-2 godziny do wyrośnięcia.

Z ciasta formować bułeczki (można natrzeć dłonie oliwą, aby ciasto się nie przyklejało). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.20 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Pełnoziarniste bułeczki dla alergika





 

 

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl