Wpisy z tagiem: Razowa

wtorek, 07 października 2014

Szarlotka z mąki pełnoziarnistej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem.

SZARLOTKA RAZOWA

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

  • 2 kg antonówek lub szarej renety
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina kardamonu i imbiru
  • garść rodzynek

 

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, dodać posiekane w kostkę masło, cukier, posiekać nożem, dodać jajko i miód, wyrobić. Podzielić na dwie części, jedną częścią ciasta wylepić spód blaszki (20x30 cm, posmarowana lekko masłem i  wyłożona papierem do pieczenia), podziurkować widelcem, posypać orzechami włoskimi. Piec w temperaturze 190ºC przez ok. 10-13 minut. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Przygotować jabłka: obrane i starce na tarce jabłka, wymieszać z przyprawami i cukrem, rodzynkami, lekko przesmażyć przez kilka minut.

Rozwałkować drugą część ciasta.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć rozwałkowanym ciastem. Piec w temp. 180ºC przez 30 minut, a następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypać brązowym cukrem pudrem.

Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html

 

 

Jabłko z cynamonem 2014     Jabłko z cynamonem 2014  

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl