Wpisy z tagiem: Tajska

sobota, 11 października 2014

Bardzo aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z kurczakiem, zielonym curry, imbirem, mlekiem kokosowym i makaronem.

Tajska zupa curry z kurczakiem

Składniki:

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (3-4 cm)
  • 1-2 papryczki chilli lub peperoni
  • puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
  • garść posiekanej kolendry
  • makaron do dań azjatyckich, np. sojowy, ryżowy ( u mnie: gryczany soba )
  • sól, pieprz

 

Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie lub oleju kokosowym. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać liście limonki kaffir, pokrojoną marchewkę. Gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać wyciśnięty czosnek, pokrojone drobno papryczki i pokrojony w słupki imbir. Chwilę podsmażyć, przełożyć do garnka. Dodać pastę curry, gotować kilka minut, pod koniec dodać mleczko kokosowe. Podawać z makaronem i posiekaną kolendrą.

Kuchnia tajskaKuchnia tajska 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl