Wpisy z tagiem: wielkanoc

piątek, 25 marca 2016

Niesamowicie lekki i puszysty sernik, a właściwie serowy biszkopt lub lekka sernikowa pianka.

Sernik japoński

Składniki:

  • 200 g kremowego serka (u mnie waniliowy serek President))
  • 95 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 33 g masła
  • 68 g mleka (ok.1/3 szklanki)
  • 40 g mąki pszennej
  • 13 g mąki ziemniaczanej (ok.1 łyżka)
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko, masło i serek podgrzać, aż połączą się w kremową masę.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać.

Masę serową połączyć z żółtkami, wanilią i sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Tortownicę (18-20cm) wysmarować masłem, dokładnie owinąć na zewnątrz foremkę 2-3 warstwami folii aluminiowej. Ciasto przełożyć do foremki i umieścić  całość w większym naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać wrzątek, do połowy wysokości foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec kolejne 55 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić sernik, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

czwartek, 17 marca 2016

Wilgotna, puszysta babka z wyczuwalnym smakiem i aromatem ajerkoniaku.

Babka z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 250 g mąki pszennej , przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 180 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości, ubijając jajka dodawać stopniowo ajerkoniak, dalej ubijając masę na małych obrotach, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wystudzone masło. Kiedy składniki się połączą przelać ciasto do foremki na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15-20 minut, następnie wyjąć z formy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
 
Przepis znaleziony na stronie whiteplate.com

 

piątek, 27 marca 2015

 Prosta i szybka babka z serkiem ricotta, wilgotna i delikatna, długo zachowuje świeżość.

Waniliowa babka z ricottą

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ricotty ( ok. 370 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masło utrzeć z cukrem i ricottą na puszystą masę. Dodać pastę waniliową i kolejno po jednym jajku.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45-50 minut.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kuchniaagaty.pl

 Wielkanocne Wypieki

czwartek, 19 marca 2015

 Pyszna, aromatyczna, lekko wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka waniliowego.

Babka cytrynowo-serowa

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 jajka

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i kisielem. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i serek. Na koniec dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Przełożyć do małej keksówki lub formy na babkę z kominem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać lukrem cytrynowym ( cukier puder+ kilka łyżeczek soku z cytryny).

Wielkanocne Wypieki  

środa, 16 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pastą z awokado z cebulką, szczypiorkiem i odrobiną majonezu.

Jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • mały ząbek czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Awokado przekroić na pół, wyjąć miąższ, skropić sokiem z limonki. Żółtka, awokado, czosnek, cebulkę zmiksować na gładką pastę, Dodać szczypiorek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Napełnić pastą połówki białek, posypać szczypiorkiem.

Jajka faszerowane awokado

                                 Embed bij8tlybjoekyuo6kz7iy8elojoukgzz

 

       



 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl