Wpisy z tagiem: pesto

środa, 23 lipca 2014

 Szybki i smaczny makaron z cukinią, pesto i parmezanem.

Pełnoziarnisty makaron z cukinią

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty,np. rurki lub świderki
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • suszone oregano, bazylia, sól, pieprz
  • odrobina startego parmezanu

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć, dodać zioła, sól, pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pesto, wymieszać, połączyć z ugotowanym makaronem. Posypać startym parmezanem.

  Pełnoziarnisty makaron z cukinią                               

Cukinia 2014

                                           



 

 

wtorek, 27 maja 2014

 Aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną bazylii i czosnku. Można podawać z ryżem, makaronem, kaszą, ziemniakami.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • ok.300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • 1 łyżka pesto
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy

 

Do mięsa dodać posiekany czosnek, jajko, sól, pieprz, paprykę, bułkę tartą, dokładnie wyrobić. Formować małe kulki i smażyć chwilę na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do garnka, zalać przecierem pomidorowym, dodać pesto, bazylię, doprawić jeszcze solą, pieprzem, ziołami, gotować ok. 10-15 minut.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

                          

 

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

 
środa, 14 maja 2014

Makaron kokardki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i kremowym serkiem mascarpone.

Kokardki ze szpinakiem i łososiem

Składniki:

  • opakowanie makaronu kokardki
  • szpinak mrożony ( u mnie w kulkach- kilka sztuk)
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzony łosoś - ok. 150 g
  • 1 duża łyżka mascarpone
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak, rozdrobniony czosnek, poddusić pod przykryciem kilka minut, dodać pokrojonego łososia, pesto, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, podmażyć jeszcze chwilę. Dodać ugotowany makaron, wymieszać.

 

poniedziałek, 10 marca 2014

Kremowa zupa z mrożonego zielonego groszku z ziemniakami i szynką.

 Krem z zielonego groszku

Składniki:

  • opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 2-3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • szynka pokrojona w paseczki
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki i groszek ugotować z bulionie do miękkości, ok. 10-15 minut. Zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, pesto, doprawić solą i pieprzem, całość jeszcze raz zagotować. Posypać pokrojoną szynką.

Krem z zielonego groszku

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl