Wpisy z tagiem: polewa czekoladowa

wtorek, 26 sierpnia 2014

Słodki, kremowy sernik z dodatkiem skondensowanego mleka słodzonego, na spodzie z czekoladowych ciasteczek, z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Sernik z płatkami migdałowymi

 Składniki na spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady
  • 50 g masła, rozpuszczonego 

Składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu na serniki
  • 5 jajek
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 mały cukier waniliowy 

Przygotować spód: ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić spód tortownicy ( wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić w lodówce.

Zmiksować twaróg z mlekiem skondensowanym, esencją waniliową, stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Wylać masę na ciasteczkowy spód.

Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 80 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • dodatkowo: płatki migdałowe

W garnuszku, na małym ogniu rozpuścić wszystkie składniki, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko wystudzić i polać sernik. Posypać płatkami migdałowymi.

Sernik z płatkami migdałowymi

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl