Wpisy z tagiem: borówki

piątek, 02 sierpnia 2013

Lekki i delikatny sernik na zimno z jogurtów, z biszkoptami, galaretką i borówkami.



Sernik jogurtowy na zimno z borówkami

 

Składniki:

750 g jogurtu greckiego

1 łyżka ekstraktu waniliowego

ok.1/2 szklanki cukru pudru

24 g żelatyny w proszku

200 g śmietany

30% borówki lub jagody

galaretka ( u mnie czarna porzeczka )

biszkopty

 

Wykonanie:

W misce wymieszać jogurt z ekstraktem waniliowym i przesianym cukrem pudrem.

Żelatynę namoczyć, a następnie dokładnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Dodać do niej 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszać. Dodać do pozostałej masy jogurtowej. Zmiksować.

Śmietanę ubić na sztywno.Przełożyć do masy jogurtowej, zmiksować lub wymieszać łyżką.

Przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Posypać borówkami i odstawić do zgęstnienia do lodówki.

Następnie zalać przygotowaną wcześniej i lekko tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.



Sernik jogurtowy na zimno z borówkami

 

 

Przepis znaleziony na stronie mojewypieki.com



wtorek, 30 lipca 2013

Pyszna, czekoladowa beza, chrupiąca z zewnątrz, w środku miękka i rozpływająca się. Z dodatkiem bitej śmietany z kakao, kawałkami gorzkiej czekolady i świeżymi owocami sezonowymi, u mnie z borówkami i malinami.

 

Czekoladowa Pavlova 

 

Składniki na blat bezowy:

6 białek

300g cukru drobnego do wypieków

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

szczypta soli

 

Płaską, dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka wlać do miski,dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać łyżeczkę octu, chwilę ubijać. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru i cały czas ubijać, aż masa zacznie błyszczeć.

Dodać mąkę ziemniaczaną,przesiane kakao, zmiksować.

Wyłożyć masę na papier do pieczenia i uformować okręg, podwyższając lekko brzegi.

Piec przez 5 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie w temperaturze 140 stopni przez kolejne 90 minut. ( środkowy poziom piekarnika)

Wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na całą noc.

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30% , schłodzonej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka kakao

100 g gorzkiej czekolady, startej na wiórki

maliny, borówki

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i kakao. Delikatnie wmieszać wiórki czekoladowe.

Krem przełozyć na blat bezowy, posypać owocami.

 

Czekoladowa Pavlova

Czekoladowa Pavlova

 

 

 

 

niedziela, 12 maja 2013

 

Delikatny, wilgotny i pyszny sernik z borówkami. Prosty i łatwy do wykonania.



 sernik z borówkami

 

 

Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):

*200 g ciastek pełnoziarnistych Digestive

*100 g masła

 

Składniki na masę serową :

*1 śmietana kwaśna (200g)

*5 jajek

*1 kg sera zmielonego wiaderkowego ( np. Piątnica)

*3/4 szklanki cukru

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*ok. 250 g borówek (mogą być mrożone)

 

Wykonanie:

Masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć masą dno tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową, a więc: ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy, wierzch posypać borówkami i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec ok. 65-70 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. 

 

sernik z borówkami

Przepis znaleziony na http://majanaboxing.blox.pl/html. 

 

 

 

12:54, cool_justo , Serniki
Link Dodaj komentarz »
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl