Wpisy z tagiem: parmezan

czwartek, 02 czerwca 2016

Zielone szparagi zawinięte w szynkę parmeńską i zapieczone w piekarniku.

Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki:

- zielone szparagi - pęczek

- opakowanie szynki parmeńskiej (prosciutto) lub innej długo dojrzewającej szynki

- parmezan

- odrobina oliwy

 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, jeżeli szparagi są grube można je obrać. Zawinąć w plastry szynki, główki szparagów nasmarować lekko oliwą. Wyłożyć na blaszkę posmarowaną oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku 200ºC przez ok. 15-20 minut. Wyłożyć na talerz, posypać wiórkami parmezanu.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sałatka z kolorowym makaronem penne, suszonymi pomidorami, kurczakiem, oliwkami i brokułami.

Sałatka włoska

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu penne - kolorowego
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • mały brokuł
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina startego parmezanu
  • dodatkowo: 1 czerwona papryka, oliwki zielone, czerwona cebula

Makaron ugotować, brokuły podzielić na części, ugotować na pół-twardo. Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, usmażyć na oliwie, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Pomidory pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać. Można dodać też pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, drobno pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, garść oliwek. Posypać startym parmezanem.

sobota, 18 października 2014

Tarta na cieście francuskim z tuńczykiem, oliwkami, kaparami i serem feta.

Tarta z tuńczykiem i oliwkami

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 3 jajka
  • 300 g sera feta
  • 2 łyżki kaparów
  • kilkanaście oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 cytryna
  • pieprz

 

W misce rozdrabniamy odsączonego tuńczyka, dodajemy lekko roztrzepane jajka, połowę parmezanu, doprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy oliwki i kapary, mieszamy. Dno i boki formy do tart wylepiamy ciastem, rozkładamy masę z tuńczykiem, posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 210ºC. Podajemy z cząstkami cytryny i sałatą, np. z rukoli i pomidorów.

Tarta z tuńczykiem i oliwkami





środa, 23 lipca 2014

 Szybki i smaczny makaron z cukinią, pesto i parmezanem.

Pełnoziarnisty makaron z cukinią

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty,np. rurki lub świderki
  • 1-2 cukinie
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pesto z bazylii
  • suszone oregano, bazylia, sól, pieprz
  • odrobina startego parmezanu

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażyć, dodać zioła, sól, pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pesto, wymieszać, połączyć z ugotowanym makaronem. Posypać startym parmezanem.

  Pełnoziarnisty makaron z cukinią                               

Cukinia 2014

                                           



 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl