Wpisy z tagiem: brownie

czwartek, 19 marca 2015

 Mocno czekoladowe, ciężkie brownie bez mąki, z dodatkiem zmielonych orzechów i migdałów. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Brownie można podać z dodatkiem lodów i sosu czekoladowego.

BROWNIE bez mąki Nigelli Lawson

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady (70 %)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

 

W rondlu o grubym dnie roztopić czekoladę i masło, na małym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, cukier, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Cały czas mieszając dodać jajka, migdały i orzechy. Masę przełożyć do kwadratowej foremki o boku 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 25-30 minut.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pyszny, kremowy sernik na spodzie brownie, z kakaową warstwą serową na wierzchu i czekoladową polewą.

Sernik na spodzie z brownie 

Składniki na spód:

  • 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki pszennej
  • 50g masła 

Do garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu na serniki (np. wiaderkowy Piątnica)
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki przesianego kakao 

Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej miksować do połączenia się wszystkich składników. Z powstałej masy odlać ok. 1 szklankę i wymieszać z kakao. Masę serową wylać na spód brownies , na wierzch łyżką wyłożyć masę z kakao, można lekko przemieszać widelcem, aby uzyskać efekt marmurka.

 Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • ok. 50 g masła 

W garnuszku, na małym ogniu roztopić masło i czekoladę połamaną na kawałki, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Lekko wystudzić i polać sernik.

 Sernik na spodzie z brownie

Sernik na spodzie z brownie

 



| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl