Wpisy z tagiem: tłusty czwartek

czwartek, 05 lutego 2015

Delikatne i puszyste pączki pieczone w piekarniku, czyli zdrowsza i mniej kaloryczna wersja tradycyjnych pączków.

Pączki pieczone

Składniki: na ok.16 pączków

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 370 g mąki pszennej ( tortowej lub do drożdżowych wypieków)
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • marmolada różana lub dżem truskawkowy
  • lukier : ok. 200 g cukru pudru wymieszanego z odrobiną gorącej wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • papilotki na muffinki o średnicy 5 cm

Zrobić rozczyn: w garnuszku wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, dodać rozczyn, wymieszać, następnie dodawać stopniowo jajka, wyrobić w robocie kuchaennym, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką, rozpłaszczyć dłonią na placek grubości ok. 1 cm (w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką), obręczą lub szklanką wyciąć kółka, nałożyć na środek łyżeczką dżem, formować kulkę i ułożyć w papilotce łączeniem do dołu. Papilotki z pączkami układać na dwóch blaszkach w sporych odstępach i odstawić na ok.1/2 godziny do podrośnięcia. Posmarować wierzch pączków roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 13-15 minut ( na środkowym poziomie piekarnika). Wyjąć od razu z piekarnika, wystudzić, polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Pączki pieczone

 Przepis znaleziony na stronie www.kwestiasmaku.com

wtorek, 25 lutego 2014

Szybkie i smaczne pączki serowe z dziurką, chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Można podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

OPONKI SEROWE

 

Składniki (na ok. 20-25 sztuk):

- 250 g białego sera półtłustego, rozdrobnionego widelcem

- 250 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka sody

- 4 żółtka

- 4 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżki masła

- 4-5 łyżek cukru pudru, przesianego

- 1 łyżka spirytusu lub rumu

- olej rzepakowy do smażenia, ok. 1 litr



Wykonanie: 

Masło rozpuścić, wystudzić.

Mąkę przesiać, dodać sodę, biały ser, żółtka, cukier, śmietanę, spirytus, roztopione masło. Wyrobić, podsypując mąką, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk.

Rozwałkować na ok.1 cm, szklanką wykrawać kółka i kieliszkiem w środku wyciąć mniejsze kółeczka, tworząc oponki.

Smażyć na rozgrzanym oleju, po ok.2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( 1 szklanka cukru pudru+ ok.3 łyżki gorącej wody).

OPONKI SEROWE

OPONKI SEROWE

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl