Wpisy z tagiem: banany

czwartek, 18 września 2014

Pyszne, aromatyczne i proste ciasto bananowe, świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów.

Ciasto bananowe

 

Składniki:

  • 3 banany (ok. 450 g)
  • 120 g masła , miękkiego
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Banany rozgnieść widelcem. Masło zmiksować z cukrem, jajkami, wanilią, dodać banany, mąkę wymieszaną z proszkiem, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć ciasto do foremki keksowej (dł. 26cm),posmarowanej masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut.

 

 Przepis znaleziony na stronie http://whiteplate.com/2014/03/ciasto-bananowe/.

 



środa, 30 października 2013

Miękkie i wilgotne ciasto bananowe, szybkie i proste. Z dodatkiem margaryny bezmlecznej - dla alergików.

 

CHLEBEK BANANOWY dla alergika

 

Składniki:

- 1/2 kostki margaryny

- 3/4 szklanki cukru trzcinowego drobnego

- 2 duże lub 3 małe dojrzałe banany ( rozgniecione widelcem)

- 1,5 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki białego octu winnego

 

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać rozgniecione banany, wodę, ocet, mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksować.

Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej dł.28 cm.

Piec w temperaturze 175 stopni przez 40-45 minut.

CHLEBEK BANANOWY dla alergika

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl