Wpisy z tagiem: fasola

czwartek, 30 lipca 2015

 Szybka i prosta sałatka z tuńczyka, fasoli i kukurydzy.

 Sałatka z tuńczyka i fasoli

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka fasoli cannellini, np. Bonduelle gotowane na parze
  • 1 mała cebula czerwona, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Tuńczyka, kukurydzę, fasolę odsączyć z zalewy, dodać pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę, wszystko wymieszać, można posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 

 

poniedziałek, 24 marca 2014

Klasyczne, pikantne danie z kuchni meksykańskiej z mielonej wołowiny, fasoli, papryki, z dodatkiem sosu pomidorowego i papryczki chilli.

Chili con Carne

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g przecieru pomidorowego (np. Valfruta)
  • puszka czerwonej fasoli , odsączonej
  • puszka czerwonej fasoli z kukurydzą po Meksykańsku Bonduelle
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 papryczki chilli
  • przyprawa do Chilli con Carne Kotanyi - ok. 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

Na dużej patelni z pokrywą rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojony czosnek i stopniowo dodawać zmieloną wołowinę. Kiedy mięso będzie już przesmażone dodać przecier pomidorowy, oregano, doprawić solą, pieprzem, cukrem, przyprawą do Chili con Carne. Przykryć i dusić przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną paprykę i papryczkę chilli, gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Na końcu dodać odsączoną fasolę oraz fasolę z kukurydzą po Meksykańsku (razem z zalewą). Gotować jeszcze chwilę.

Podawać z ryżem, plackami z tortilli lub nachosami.

Chili con Carne

                                           Red Hot Chilli

niedziela, 22 grudnia 2013

Prosta i pyszna sałatka z szynką, korniszonami i czerwoną fasolą.

sałatka z szynką i korniszonami

 

Składniki:

- ok.40 dag szynki

- puszka czerwonej fasoli

- słoik ogórków konserwowych ( np.Krakus)

- 1 czerwona cebula

- 2-3 łyżki majonezu

- pieprz

 

Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Fasolę odsączyć z zalewy. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, pieprz do smaku, wymieszać.

sałatka z szynką i korniszonami



 

 

poniedziałek, 21 października 2013

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem, fasolą, kukurydzą i pikantnymi przyprawami. Idealna na chłodne dni.



Zupa meksykańska z kurczakiem

 

Składniki:

- puszka kukurydzy

- puszka fasoli czerwonej

- puszka Czerwonej Fasoli z Kukurydzą Po Meksykańsku Bonduelle

- papryczka chili świeża

- pierś z kurczaka lub indyka

- ząbek czosnku

- kilka kropli tabasco

- puszka krojonych pomidorów

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub duży przecier pomidorowy,np. Valfruta

- mieszanka przypraw do Burrito Kotanyi

- sól, pieprz, tabasco

- oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oliwie i przyprawie do Burrito. Odstawić na godzinę.

Na oliwie z oliwek podsmażyc kurczaka, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy lub przecier, podlać wodą (ok.1 szklanki). Gotować przez kilka minut. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, odsączoną kukurydzę i fasolę czerwoną oraz Czerwoną Fasole z Kukurydzą po meksykańsku - razem z zalewą. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Gotować jeszcze chwilę.

Podawać z podgrzaną tortillą lub nachosami.

 

Zupa meksykańska z kurczakiem

 

                      

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl