Wpisy z tagiem: babka

czwartek, 17 marca 2016

Wilgotna, puszysta babka z wyczuwalnym smakiem i aromatem ajerkoniaku.

Babka z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 250 g mąki pszennej , przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, stopionego i wystudzonego
  • 180 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości, ubijając jajka dodawać stopniowo ajerkoniak, dalej ubijając masę na małych obrotach, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wystudzone masło. Kiedy składniki się połączą przelać ciasto do foremki na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 15-20 minut, następnie wyjąć z formy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 
 
 
Przepis znaleziony na stronie whiteplate.com

 

piątek, 27 marca 2015

 Prosta i szybka babka z serkiem ricotta, wilgotna i delikatna, długo zachowuje świeżość.

Waniliowa babka z ricottą

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ricotty ( ok. 370 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masło utrzeć z cukrem i ricottą na puszystą masę. Dodać pastę waniliową i kolejno po jednym jajku.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45-50 minut.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kuchniaagaty.pl

 Wielkanocne Wypieki

czwartek, 03 kwietnia 2014

Pyszna i wilgotna babka drożdżowa z rodzynkami. Idealna na Wielkanoc.

Babka drożdżowa zaparzana

Składniki:

- 250 g mąki
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła (roztopić w garnuszku)
- garść rodzynek

1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż
przestygnie.
3. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.
4. Do ciasta dodajemy żółtka i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy, na końcu wsypujemy rodzynki. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem  i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. 

 Po wystudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią
polewę.

Babka drożdżowa zaparzana

Babka drożdżowa zaparzana

 

Przepis ze strony http://whiteplate.blogspot.com/2010/03/wilgotna-babka-drozdzowa.html .




 

 

 

niedziela, 30 marca 2014

Puszysta i lekka babka czekoladowa z delikatnym aromatem i smakiem nutelli i orzechów laskowych.

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi

 

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g nutelli ( ok. 3 duże łyżki)
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (opak.100 g obranych orzechów)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo wsypywać cukier, dalej ucierając. Następnie dodać nutellę, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek, żółtka stopniowo dodawać do masy i dalej ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do dokładnie natłuszczonej i wysypanej tarta bułką foremki z kominem (24 cm).

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, a następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne  30 minut.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową. 

Babka z Nutellą i orzechami laskowymi   



Przepis z książki D.Świątkowskiej "Moje wypieki i desery"

 

 

środa, 26 marca 2014

Puszysta, miękka i lekko wigotna babka z aromatem i smakiem szafranu.

Wielkanocna babka szafranowa

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 230g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki nitek szafranu
  • lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny - dokładnie utrzeć

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do ubitego masła dodawać stopniowo po jednym jajku i dokładnie miksować. Dodać esencję waniliową. Następnie dodawać na przemian porcję mąki i mleka , cały czas miksując. Ciasto przełożyć do foremki dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 50-60 minut. Przed wyjęciem z formy odczekać ok.15 minut. Wystudzić na kratce, polać babkę lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

Wielkanocna babka szafranowa

 

Wielkanocna babka szafranowa

 

Przepis znaleziony na stronie www.wypiekizpasja.blox.pl

                                                   

 

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl