Wpisy z tagiem: rodzynki

wtorek, 07 października 2014

Szarlotka z mąki pełnoziarnistej, z orzechami, rodzynkami, miodem i cynamonem.

SZARLOTKA RAZOWA

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

  • 2 kg antonówek lub szarej renety
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina kardamonu i imbiru
  • garść rodzynek

 

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, dodać posiekane w kostkę masło, cukier, posiekać nożem, dodać jajko i miód, wyrobić. Podzielić na dwie części, jedną częścią ciasta wylepić spód blaszki (20x30 cm, posmarowana lekko masłem i  wyłożona papierem do pieczenia), podziurkować widelcem, posypać orzechami włoskimi. Piec w temperaturze 190ºC przez ok. 10-13 minut. Drugą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Przygotować jabłka: obrane i starce na tarce jabłka, wymieszać z przyprawami i cukrem, rodzynkami, lekko przesmażyć przez kilka minut.

Rozwałkować drugą część ciasta.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć rozwałkowanym ciastem. Piec w temp. 180ºC przez 30 minut, a następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypać brązowym cukrem pudrem.

Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html

 

 

Jabłko z cynamonem 2014     Jabłko z cynamonem 2014  

czwartek, 03 kwietnia 2014

Pyszna i wilgotna babka drożdżowa z rodzynkami. Idealna na Wielkanoc.

Babka drożdżowa zaparzana

Składniki:

- 250 g mąki
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła (roztopić w garnuszku)
- garść rodzynek

1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż
przestygnie.
3. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.
4. Do ciasta dodajemy żółtka i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy, na końcu wsypujemy rodzynki. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem  i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. 

 Po wystudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią
polewę.

Babka drożdżowa zaparzana

Babka drożdżowa zaparzana

 

Przepis ze strony http://whiteplate.blogspot.com/2010/03/wilgotna-babka-drozdzowa.html .




 

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl