Wpisy z tagiem: śliwki

niedziela, 18 sierpnia 2013

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami lub innymi owocami (można dodać maliny, wiśnie, gruszki).

 

Łatwe ciasto ze śliwkami

 

 

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru trzcinowego

3/4 szklanki oleju

1 szklanka mąki pszennej

2/3 szkl.mąki ziemniaczanej- dopełnić mąką pszenną

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 kg śliwek (wypestkowane, pokrojone w ćwiartki) 

 

Jajka utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki, zmiksować.

Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Śliwki delikatnie oprószyć mąką, ułożyć na cieście skórką do dołu.

Piec w temperaturze 175 stopni ok.40-45 minut.

 

Łatwe ciasto ze śliwkami

Łatwe ciasto ze śliwkami



 

sobota, 17 sierpnia 2013

Pyszne połączenie śliwek i gorzkiej czekolady, świetne smarowidło do naleśników, placuszków, do przełożenia ciasta i do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika.

 

Czekośliwka czyli śliwkowa nutella

 

Składniki:

3 kg śliwek ( wypestkowanych)

750 g cukru

4 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią

200 g gorzkiej czekolady

60 g kakao

 

 

Wykonanie:

Śliwki wrzucić do garnka, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i zostawić aż puszczą sok.

Następnie gotować je pierszego dnia ok.1,5 godziny a następnie drugiego dnia pół godziny. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem.

Ponownie zagotować, dodać posiekaną czekoladę i kakao. Dobrze wymieszać i gotować ok. 5 minut.

Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem.



 

sobota, 10 sierpnia 2013

Pyszny sernik o migdałowym aromacie, na ciasteczkowym spodzie, ze świeżymi śliwkami i chrupiącą migdałową kruszonką.



Sernik migdałowy ze śliwkami i kruszonką

 

Składniki na spód:

180 g ciasteczek digestive w czekoladzie

50 g rozpuszczonego masła

 

Ciasteczka pokruszyć na piasek, wymieszać z masłem i wyłożyć spód tortownicy ( wyłożonej papierem do pieczenia). 

 

Składniki na masę serową:

1 kg sera wiaderkowego na serniki

1 szklanka drobnego cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

2/3 szklanki śmietanki 36%

1 łyżeczka aromatu migdałowego

50 dag śliwek, przekrojonych na pół

 

Składniki na kruszonkę:

3/4 szklanki pokruszonych migdałów (100g opakowanie )

3/4 szklanki cukru demerara

120g rozpuszczonego masła

 

Wykonanie:

Składniki na masę serową zmiksować. Wylać na spód ciasteczkowy.

Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciami do góry.

Przygotować kruszonkę: ciepłe masło wymieszać z migdałami i cukrem wyrabiając palcami kruszonkę. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać trochę mąki.

Posypać kruszonką wierzch sernika.

Piec w 180 stopniach ok. 60 minut.

Wystudzić i zostawić w lodówce na kilka godzin.

 

Sernik migdałowy ze śliwkami i kruszonką

 

 

 

Przepis znaleziony na stronie: majanaboxing.blox.pl





 



 

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl