Wpisy z tagiem: biszkopt

czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto o wyraźnym i mocnym smaku czekolady, właściwie nie jest to biszkopt, tylko lekko wilgotne ciasto w stylu brownie; dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Przepis pochodzi z książki "Czekolada, kuszące przepisy na ciasta, desery i inne słodkości" Eric Lanlard.

Czekoladowy biszkopt bez mąki

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty lub esencji waniliowej
  • 75 g kakao

 

Wykonanie:

Czekoladę stopić w miseczce w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ubijając dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę i esencję waniliową. Dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr.20cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 30-35 minut. Studzić w formie przez ok.10 minut, a następnie wyłożyć na kratkę. Podawać z bitą śmietaną i owocami.

Czekoladowy biszkopt bez mąki

wtorek, 03 czerwca 2014

Lekki i puszysty biszkopt z budyniowym kremem, truskawkami i galaretką.

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 6 jaj
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, do żółtek stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki prostokątnej o wym.40x25cm. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Poncz:

  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 kieliszki rumu lub wódki 

Wszystkie składniki wymieszać.

Krem:

  • opakowanie kremu Karpatka oryginalna Delecta
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła 

Krem przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.

Dodatkowo:

  • ok. 1 kg truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wody 

Galaretki rozpuścić w 750 ml goracej wody, wystudzić.

Przygotowanie:

Spód ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować częścią kremu, nałożyć pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą częścią biszkoptowego blatu, nasączyć ponczem, nałożyć pozostały krem, ułożyć na wierzchu połówki truskawek. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt z kremem i truskawkami

       

Lato w pełni!     Milion smaków truskawek       



 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl