Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

czwartek, 22 grudnia 2016

Tradycyjny, świąteczny i pełen zdrowych bakalii keks.

keks świąteczny

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj ( białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła ( miękkiego, wyjąć wcześniej z lodówki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • 200 g dowolnych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami (dodawać stopniowo po jednym żółtku). Do utartej masy dodać spirytus, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Bakalie drobno pokroić, lekko przesypać mąką, dodać do ciasta, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (dł. 33-35 cm). Piec w temperaturze 165ºC przez ok. 45-55 minut. Po wystudzeniu można polać keks lukrem.

 

 

 

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową.

IMG_0450

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej, np. Inki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 300 g mąki pszennej

dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie:

W garnku roztopić masło, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia, odczekać minutę, a następnie dodać sodę, kawę zbożową, mleko i roztrzepane jajka. Cały czas mieszając dodawać stopniowo przesianą makę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej.

Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 45-50 minut. Po wystudzeniu piernik przekroić, przełożyć powidłami i polać polewą.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Czekoladę, masło i mleko włożyć do garnuszka, roztopić na małym ogniu, cały czas mieszając.

 

Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com .

 

 

 

czwartek, 18 grudnia 2014

Aromatyczne, korzenne ciasteczka z imbirem, kardamonem i cynamonem; chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

ciasteczka imbirowo-cynamonowe

Składniki ( na ok.40 ciastek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 170 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • dodatkowo: 1/2 szklanki cukru trzcinowego do obtoczenia

W misce wymieszać mąkę z sodą, cynamonem, kardamonem i imbirem. W drugiej misce lekko roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem, miodem i przestudzonym masłem. Dodać do suchych składników, zmiksować. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć z cukrze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach (ciastka rozleją się na boki i sporo urosną). Piec w temperaturze 175ºC przez ok. 8-9 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

 

Świąteczne słodkości!

środa, 17 grudnia 2014

Pyszny, mocno czekoladowy tort, z warstwą masy marcepanowej i powidłami śliwkowymi.

Tort czekoladowy Nikolas

Tort czekoladowy Nikolas

 

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jaj
  • 100 g cukru
  • 150 g czekolady deserowej 70%
  • 120 g masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, dodać powidła, dobrze wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do nich wystudzoną czekoladę, wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Piec w wyłożonej papierem tortownicy (24 cm) w temp. 180ºC - z termoobiegiem, przez ok. 40 minut.

Poncz do nasączenia:

  • 70 g cukru
  • 70 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 ml whisky

Wszystkie składniki razem zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.

Dodatkowo:

  • 600 g powideł śliwkowych
  • 200 g masy marcepanowej

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie równe części, obydwie części nasączyć ponczem. Powidła podsmażyć przez kilka minut na patelni. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarować część gorących powideł, przykryć drugim biszkoptem i obsmarować wierzch i boki biszkoptu.

Marcepan rozwałkować na ok.2-3 mm, położyć na górę tortu. Całość polać przestudzoną polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 150 ml śmietanki 305
  • 150 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 20 g masła, miękkiego

Śmietankę zagotowujemy z czekoladą, cały czas mieszając, na koniec dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do przestudzenia, gdy zacznie gęstnieć polewamy tort. 

Przepis Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla.



Świąteczne słodkości!

piątek, 12 grudnia 2014

Świąteczny, kremowy, pomarańczowy sernik na czekoladowo-piernikowym spodzie i z pomarańczową glazurą na wierzchu.

sernik pomarańczowy

Spód:

  • 200 g kruchych ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Ciasteczka zmiksować na piasek, wymieszać z przyprawą do piernika i z rozpuszczonym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić w lodówce.

Sernik:

  • 1 kg twarogu na serniki
  • 5 jajek
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża łyżka ekstraktu pomarańczowego

Ser zmiksować z cukrem, mlekiem, ekstraktem pomarańczowym, stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wylać masę na ciasteczkowy spód.

Piec w temperaturze 160 ºC przez ok. 70-80 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przez kilka godzin w lodówce.

Glazura pomarańczowa:

  • ok. 300 g dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dżem podgrzać w garnuszku, do gorącego wsypać żelatynę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować wierzch sernika, wstawić do stężenia do lodówki.

IMG_03823

 

 

Świąteczne słodkości!

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl
zBLOGowani.pl